Najrovnostárskejšia a chudobou najmenej ohrozená krajina? Dva ukazovatele hovoria jasne v prospech Slovenska

Na to, aby sme zistili rozloženie bohatstva spoločnosti, sú potrebné spoľahlivé ukazovatele.

18.01.2022 17:52
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s... Foto:
Ilustarčná fotka.
debata (33)

Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa ešte viac roztvorili. Medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam upozornila na to, že pandémia sa stala pre miliardárov zlatou baňou.

Majetok desiatich najbohatších ľudí sveta, na čele so zakladateľom a šéfom automobilky Tesla Elonom Muskom, sa viac ako zdvojnásobil, zo 700 miliárd dolárov na 1,5 bilióna dolárov. Priemerne si tak každý deň pripísali 1,3 miliardy dolárov. Ku kumulovaniu ich bohatstva im počas dvoch pandemických rokov pomohli finančné stimuly, ktoré zvýšili ceny ich akcií.

Igor Matovič Čítajte viac Koniec míňania. Štátne úrady už nebudú môcť rozhadzovať peniaze, týkať sa to bude aj Matovičovej vlády

Oxfam zároveň uvádza, že v dôsledku pandémie až 99 percentám svetovej populácie klesli príjmy a viac ako 160 miliónov ľudí prepadlo do chudoby.

Na jednej strane tu máme znepokojivé správy, ktoré ukazujú zväčšujúcu sa mieru nerovnosti vo svete. Na druhej strane dva ukazovatele, ktoré hovoria o Slovensku ako o krajine, ktorá patrí medzi najviac rovnostárske a ktorá je v rámci európskeho spoločenstva spolu s Českom najmenej ohrozená rizikom chudoby.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bohatstvo #príjmy #nerovnosť