Koniec míňania. Štátne úrady už nebudú môcť rozhadzovať peniaze, týkať sa to bude aj Matovičovej vlády

Vládny kabinet na seba uplietol bič. Schválil novelu zákona z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorá by mala krotiť ministrov pri míňaní verejných zdrojov.

12.01.2022 17:37
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (6)

Šéfovia rezortov by tak mali mať obmedzený priestor pri výdavkoch a nemohli by len tak míňať peniaze, čo by malo prispieť k lepšej udržateľnosti verejných financií. Vláda v stredu schválila s pripomienkami návrh novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorým by sa mali zaviesť limity pre verejné výdavky.

O výdavkových limitoch sa vo verejnej debate diskutuje už vyše desať rokov, ale zatiaľ žiadna vládna garnitúra nenabrala odvahu zaviesť ich do praxe. Sú to hlavne ekonomickí experti, ktorí už dlhodobo volajú po ich zavedení a pri súčasnom enormnom zadlžovaní krajiny sa tak téma výdavkových limitov opäť dostáva čoraz viac do popredia.

„Výdavkové limity majú šancu zabrzdiť prejedanie rastúcich daňových príjmov,“ tvrdí pre Pravdu analytik INESS Radovan Ďurana s tým, že ich úspešnosť bude veľmi závisieť od samotných politikov, lebo zákon sa nikdy nedá napísať dokonale.

SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva BAX Čítajte viac Bonus 4000 eur zabral, Arrive sa prihlasujú vodiči a vypravenosť spojov stúpa. Milión eur na pokutách pôjde na dopravu zdarma

Dôležitosť výdavkových limitov sa dá ilustrovať na dvoch príkladoch. Na jednej strane je to nástroj, ktorý pomôže pri dodržiavaní prijatého rozpočtu. V minulosti sa totiž často stávalo, že politici nebrali schválený rozpočet príliš vážne a pristupovali k nemu v štýle, že papier znesie všetko. „Opakovane sa stávalo, že napriek dobrým časom skončili verejné financie s horším výsledkom, ako predpokladal schválený rozpočet, pretože samotné vlády nebrali vážne svoj vlastný rozpočet,“ vyjadril sa na margo dôležitosti výdavkových limitov Viktor Novysedlák, ktorý je riaditeľom kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Je to tiež kľúčový nástroj proticyklickej politiky vlády. Má priniesť v dobrých ekonomických časoch rýchlejšie znižovanie deficitu a, naopak, v čase problémov v ekonomike vytvára priestor pre pomoc zasiahnutému hospodárstvu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #výdavkové limity #Igor Matovič #výdavkové stropy