Pokračovanie článku: Nielen zarobiť, ale aj pomôcť planéte. Banky ponúkajú spoločensky zodpovedné fondy, o čo ide?

Ľudia naskočili na zelenú vlnu

V podobnom duchu sa vyjadrujú aj zvyšné finančné domy. Napríklad ČSOB banka od roku 2020 ponúka KBC Eco Fund Water, ktorý investuje do spoločností s významným podielom aktivít vo vodnom hospodárstve. Vlani ponuku rozšírili o dva ďalšie spoločensky zodpovedné fondy. V nich sú investície široko rozložené naprieč rôznymi regiónmi a sektormi. „Môžeme potvrdiť, že záujem o investovanie do ESG fondov kontinuálne rastie, čo súvisí nie len s čoraz väčším záujmom investorov a investoriek o tému dlhodobej udržateľnosti, ale aj rozširovaním ponuky takýchto fondov a sprístupňovaním z pohľadu minimálnej investície už od 15 eur mesačne a možnosti zriadiť si investičné sporenie priamo z mobilu,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová. Ich klienti v zelených fondoch majú zainvestované približne desať percent z celkového objemu spravovaných peňazí.

Jamborová tvrdí, že neinvestujú do spoločností, ktoré sa podieľajú na výrobe alebo predaji kontroverzných zbraní ani do spoločností, ktoré závažným spôsobom porušujú ľudské práva. „Taktiež napríklad neinvestujeme do spoločností, ktoré svoje príjmy opierajú o výrobu a predaj kožušín a exotických koží. Vylúčenia sa týkajú taktiež fosílnych palív, hazardných hier, zábavy pre dospelých a ďalších oblastí,“ dodáva.

Aj najväčšia slovenská banka Slovenská sporiteľňa ponúka spoločensky zodpovedný fond. Ide o AM SLSP Fond zodpovedného investovania. Zuzana Kardelisová, špecialistka podpory predaja, Asset Management Slovenskej sporiteľne hovorí, že za obdobie necelého roka zainvestovali klienti do tohto fondu takmer 180 miliónov eur. „Spoločensky zodpovedné investovanie, globálny megatrend, v uplynulom roku výrazne zarezonovalo aj na Slovensku,“ priznáva Martin Smrek, vedúci oddelenia produktového manažmentu Tatra Asset Management.

Aj samotný slovenský spotrebiteľ podľa neho čoraz viac začína reagovať na tému spoločenskej zodpovednosti. „Zoberme si príklad separácie odpadu. Pred 20 rokmi to u nás robil málokto, dnes je takéto správanie úplne prirodzené. Preto je možné očakávať, že aj spoločensky zodpovedných investorov bude stále viac,“ dodáva Smrek.

Tatra banka ponúka takzvané fondy pre modrú planétu. „V poslednom kvartáli uplynulého roka do nich smerovalo zhruba 20 percent investícií našich klientov. Mimoriadne obľúbené sú v digitálnom prostredí, kde až 50 percent z digitálne otvorených investičných sporení smeruje do fondov pre modrú planétu,“ dopĺňa Smrek.

Podobne to vnímajú aj v UniCredit bank. „Tak ako stúpa do popredia táto téma, zaznamenávame otázky zo strany klientov na investičné možnosti v oblasti zodpovedného investovania. Záujem o tuto oblasť má určite stále rastúci trend,“ tvrdí hovorkyňa UniCredit bank Zuzana Ďuďáková. Dnes už ľudia premýšľajú nad tým, ako zhodnocovať svoje finančné prostriedky a zároveň cez investície podporovať zodpovedné podnikanie voči spoločnosti a planéte, dodáva Ďuďáková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #investovanie #ESG fondy