Pokračovanie článku: Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Populistický návrh, ktorý by mali vyradiť

Názor, že existujú aj lepšie riešenia ako rodičovský bonus, majú okrem rozpočtovej rady aj ministerstvá či iní analytici. Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová uviedla, že odborári reformu neodporučili posunúť do ďalšieho legislatívneho konania. Mali k nej až 21 zásadných pripomienok. „Naše pripomienky prešli istou diskusiou, ale výsledok je taký, že neboli akceptované a náš postoj sa nezmenil. Neodporúčame návrh ústavného zákona na ďalšie legislatívne konanie,“ povedala Uhlerová.

Návrh dôchodkovej reformy bol podľa odborárov pripravený viac ekonomicky ako sociálne. Najviac sa im nepozdáva zrušenie dôchodkového stropu a jeho opätovné nadviazanie na strednú dĺžku života. Kritizujú tiež úpravu valorizácie dôchodkov. Tie sa podľa odborárov totiž nebudú zvyšovať, keď bude štát zle hospodáriť.

Ekonóm Ján Šebo z výskumného tímu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pripomína, že prípadné zavedenie rodičovského bonusu by malo platiť len pre novovstupujúcich na trh práce. Iba tak sa dá posúdiť, či tento nástroj má skutočný vplyv na zvyšovanie ochoty mať viac detí. „Bez tohto obmedzenia ide len o dodatočné zvyšovanie dôchodkov pre vybrané skupiny dôchodcov,“ hovorí. Podľa neho je návrh populistický. „Snaží sa ovplyvniť jednu skupinu voličov bez toho, aby najskôr získali nároky na dôchodky,“ upozorňuje ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok