Pokračovanie článku: Slováci investovali ako nikdy predtým. Ktoré fondy tento rok zarábali najviac?

Strach z inflácie

Okrem snahy bánk tlačiť ľudí do investovania sa pod vyššie príspevky ľudí do investícií podpísala aj rekordná inflácia a nulové úroky na účtoch vo finančných domoch. „Ceny okolo nás rastú. Je nemožné si to nevšimnúť. Odborná verejnosť aj médiá sa téme vo veľkom venujú a upozorňujú ľudí, že peniaze uložené na bežných vkladových produktoch vplyvom inflácie strácajú reálnu hodnotu,“ hovorí Martin Smrek z Tatra Asset Management.

Strach z inflácie a straty hodnoty peňazí podčiarkuje aj Maroš Ovčarik. „Najsilnejším impulzom pre nárast investícii bola podľa môjho názoru inflácia. Tá počas roka prekonala hranicu piatich percent a naďalej stúpa. Pri aktuálnych úrokových sadzbách v bankách, ktoré sú blízke nule, to znamená pre slovenské domácnosti významné znehodnocovanie úspor a motiváciu investovať,“ myslí si špecialista na financie.

Radoslav Kasík zo spoločnosti Finax, ktorý je obchodník s cennými papiermi, si myslí, že za vzrastajúcou popularitou investovania je aj vzdelávanie. „Stal sa z neho mainstream. Venujú sa mu finančné inštitúcie, finanční agenti, ale aj médiá. Najpopulárnejšie média bez ohľadu na to, či ide o TV, rádio, print, alebo internet spravili z financií bežnú tému a pravidelne sa jej venujú. Podľa neho je to výsledkom neustáleho pripomínania dôležitosti šetriť, investovať, pripravovať sa na dôchodok, nedržať peniaze na účtoch, bojovať s infláciou.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #financie #trhy