Slováci investovali ako nikdy predtým. Ktoré fondy tento rok zarábali najviac?

Vyše 1,3 miliardy eur. Toľko peňazí tento rok ľudia zainvestovali do podielových fondov. Je to viac ako za tri roky predtým dohromady. So zveličením sa dá hovoriť, že zo Slovákov sa stávajú investori. Otázka investovania je v súčasnosti kľúčová vzhľadom na rekordný rast cien.

20.12.2021 18:16
ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (78)

Denníkom Pravda oslovení odborníci na financie sa zhodujú, že za tento pozitívny trend môže viacero vplyvov. Nulové úroky na účtoch v bankách, rekordný rast cien, masívna reklama a snaha bánk predávať investičné produkty a priaznivé podmienky na svetových finančných trhoch. Investovať je dnes ľahšie ako kedykoľvek predtým. V súčasnosti sa dá dostať k investovaniu už aj cez mobilné aplikácie. Netreba chodiť ani do pobočky banky. Stačí pár ťuknutí na displej smartfónu, pár eur na účte a môžete investovať.

Ďalším dôvodom spôsobujúcim rozmach investovania sú nahromadené úspory. Ľudia totiž menej míňali, spotrebovávali a cestovali. „Pandémia, ktorá trvá dlhšie, ako sme si možno pôvodne mysleli, spôsobuje ešte výraznejšie akumulovanie finančných zdrojov klientov. A v kombinácii s veľmi aktuálnou témou dominujúcou aj v médiách – infláciou najvyššou za poslednú dekádu,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Ľudovít Ódor Čítajte rozhovor Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Tento rok priniesli najvyššie výnosy akciové fondy. Do začiatku decembra zarobili v priemere 16,5 percent, čo s prehľadom porazilo aj rekordnú infláciu vo výške takmer šesť percent. Zmiešané fondy, kde majú Slováci zároveň najviac zainvestovaných peňazí, dosiahli priemerný výnos vo výške 7,7 percenta. Ostatné fondy v priemere nedosiahli ani len túto hranicu. Ani realitné fondy s takmer trojpercentným výnosom a dlhopisové fondy s mínus 0,3 percentným výnosom.

Akcie uprednostňujú pred dlhopismi

Aj keď je vyše miliardy eur veľká suma, stále platí, že vzhľadom na výšku úspor sú investície stále nedostatočné v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie. Obyvatelia Slovenska držia takmer polovicu svojich finančných aktív na účtoch v bankách.

Sporenie do šporkasy. Čítajte viac Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

„To, že Slováci investovali viac ako za posledné tri roky dohromady je fantastické. No na druhej strane, na bežných účtoch leží ešte 40 miliárd eur, ktoré požiera inflácia. Napriek tomu vidíme malý náznak pozitívneho trendu. Je úžasné, že ľudia začali objavovať trochu viac z investičného sveta, ako je len bežný účet a investičné byty,“ myslí si analytik Across Private Investments Dominik Hapl.

Zaujímavým trendom je, že ľudia si čoraz viac obľubujú akcie firiem. Do akciových fondov tento rok vložili vyše 588 miliónov eur, čo je takmer polovica z celkových zainvestovaných peňazí. Dovedna ich celkový objem tvorí 2,7 miliardy eur. Ak si pošlete peniaze do akciového podielového fondu, môžete sa stať podielnikom ktorejkoľvek z najväčších svetových firiem. Naopak, z dlhopisových fondov odtieklo vyše 206 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #financie #trhy