Pokračovanie článku: Viceguvernér NBS Ódor: Dôchodkový systém? Ide o miliardy eur, pre mňa je to katastrofa

Vláda bude mať onedlho za sebou polčas. Nie je už neskoro na ťažké reformy?

Ideálne je robiť zásadné zmeny hneď po voľbách. Čím menej času do konca volebného obdobia, tým horšia je šanca na ich realizáciu.

Matovič plánuje zaviesť jednu daň pre zamestnancov. Výpočty ale ukázali, že človeku s priemernou mzdou to prihodí iba pár eur.

Zdá sa mi, že jeho zámerom je pridať viac rodičom s deťmi. To s odvodovou reformou príliš nesúvisí. Skôr si myslím, že návrh ide v smere zjednodušiť daňovo-odvodový systém, ktorý tu máme asi od roku 2005. Za 15 rokov sme sa ďaleko neposunuli a teraz to tiež nebude jednoduché.

Čo hovoríte na zmeny pre živnostníkov, ktorým chce zrušiť paušálne výdavky?

Je ťažké pri živnostníkoch nájsť nejakú rozumnú hranicu ich daňovo-odvodového zaťaženia. Reálny problém sú ich odvody. Oni si to možno neuvedomujú, ale neodvádzajú si dosť na dôchodok. A priori nie som proti zvýšeniu zaťaženia živnostníkov, no politicky bude veľmi náročné nájsť tú správnu hranicu.

Čo si myslíte o návrhu zdaniť obyvateľov s majetkom nad milión eur 0,1 percenta?

To je skôr politický ako ekonomický úmysel. Je komplikované zistiť, kto má koľko majetku. Skôr by som sa vybral cestou zdaňovať nehnuteľnosti podľa hodnoty.

Pomôžu odmeny pre seniorov za očkovanie? Bude to lacnejšie ako liečba?

Treba sa pýtať – je za tým hodnota za peniaze? Máme tu dve riziká. Prvé je, že je aj iné riešenie, ktoré by bolo úspešnejšie. Druhé je, že sa to nemusí oplatiť a nebude veľký záujem ľudí. Nemyslím si, že je toto najlepšia hodnota za peniaze.

O čom to svedčí, že šéf ministerstva financií, ktoré disponuje najlepšími analytickými schopnosťami v tomto štáte, príde s nápadom, ktorý s nikým neprediskutuje, a navrhne ho zaviesť do praxe?

To sa teda nestávalo, aby ministerstvo financií svoje návrhy nepodložilo analýzami…

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #NBS #Ľudovít Ódor #plán obnovy