Pokračovanie článku: Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

Zlé skúsenosti a mizerná gramotnosť

Všetky bežné vkladové produkty ako napríklad bežné účty, vkladné knižky či termínované vklady peniaze ľudí znehodnocujú. Úroky na nich sú nulové alebo zarábajú iba desatinky percenta. Riešením je ušetrené peniaze investovať. Doteraz však u nás prevláda strach z investovania. „Inflácia je všeobecne dobre známy pojem. No menej ľudí vie, čo s ňou robiť, ako proti nej bojovať a ako ochrániť úspory. Na druhej strane vždy stoja riziká spojené s investíciami. Pokiaľ ľudia nemajú dostatočné vedomosti o finančných nástrojoch, obavy prevládnu nad citeľnými dôsledkami inflácie,“ vysvetľuje Radoslav Kasík z Finaxu.

financie, finančný poradca, finance adviser Čítajte viac Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

Finančná gramotnosť je slabá aj preto, lebo na školách sa narábanie s peniazmi nikdy neučilo a následky si nesieme dodnes. „Len čo človek niečomu nerozumie, odmieta to a bojí sa toho. Pokiaľ ľudia nevedia, ako investície fungujú, aké riziká nesú a ako sa riziko prejavuje, ťažko budú chcieť investovať,“ pokračuje Kasík. Nepomáhajú ani predsudky alebo doterajšie zlé skúsenosti s krachom neslávne známej nebankovej spoločnosti BMG invest. „Investovanie bolo v mysliach ľudí zafixované v dvoch rovinách. Ako rozmar pre bohatých ľudí v oblekoch alebo po skúsenostiach s BMG, kupónovou privatizáciou a Arca Capital ako podvod na ľudí,“ opisuje situáciu Hapl.

Slováci aj v porovnaní s ostatnými obyvateľmi Európskej únie držia veľkú časť svojich peňazí na bežných účtoch. Investovanie je u nás stále opradené množstvom mýtov a chýb, ktoré neskúsení investori robia, hovorí Smrek z Tatra banky. „Kľúčom k motivácii pre investovanie je preto vzdelávanie, vysvetľovanie základných investičných súvislostí a pravidiel. Investovanie vôbec nie je také zložité, ako sa mnohým zdá, práve naopak,“ dodáva Smrek.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #peniaze #banky