Pokračovanie článku: Octavia o tisícku a ďalšie autá o stovky eur. Pozrite sa, ako zdraželi obľúbené vozidlá (+ tabuľka cien)

Dôvody zdražovania

Ceny tlačia hore aj nové, takzvané zelené normy. Každý rok príde na európskych cestách o život 25-tisíc ľudí, upozornila poľská eurokomisárka Elżbieta Bieńkowska. Smutnú štatistiku chce Európska komisia zmeniť povinnými bezpečnostnými prvkami v autách. Nebude to však zadarmo. S príchodom nových technológií súvisiacich so zvyšovaním bezpečnosti na cestách sa aj ceny nových vozidiel budú zvyšovať.

Práve preto je tu snaha o to, aby sme mali čistejší vzduch a znižovali množstvo emisií v atmosfére. Priemerná cena vozidiel na trhu sa zvyšuje podľa Pribulu aj pod vplyvom politík znižovania emisií z dopravy. „Nové technológie, či už na báze klasických motorov, ale aj na báze alternatívnych palív, sú drahšie," tvrdí pre Pravdu generálny sekretár ZAP s tým, že ak sa vplyv všetkých týchto faktorov skumuluje v jednom čase, tak nárast je výrazný.

Okrem toho tu máme v tomto roku masívny nárast cien energií a surovín. „Nachádzame sa v situácii, keď je inflácia najvyššia za posledných niekoľko rokov, dochádza k výraznému nárastu cien vstupných surovín a energií, v dôsledku čoho musia automobilky čeliť výraznému zvýšeniu nákladov," opisuje situáciu na trhu v automobilovom priemysle Zuzana Kubíková zo spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Nesmieme zabúdať ani na to, že sa vo vyšších cenách áut odzrkadľuje aj to, že majú čoraz pestrejšiu a pokročilejšiu výbavu. „Pribúdajú nové prvky výbavy, nové technológie v podobe rôznych asistenčných systémov a podobne," dodáva Kubíková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #zdražovanie #jazdené autá #nové autá