Octavia o tisícku a ďalšie autá o stovky eur. Pozrite sa, ako zdraželi obľúbené vozidlá (+ tabuľka cien)

Ak chceme mať čistejší vzduch a menej nehôd na cestách, tak sa to zákonite premietne aj do cien nových vozidiel. Keď k tomu pridáme aj problémy v dodávateľských reťazcoch či masívny nárast cien energií a surovín, nárast je ešte výraznejší. Drahšie nie sú len nové autá, ale prudko stúpla aj cena jazdených vozidiel.

08.12.2021 16:53
žena, auto, kúpa auta, zmluva, papiere,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zvyšovanie cien vozidiel sa týka celého automobilového priemyslu. Jeden príklad na ilustráciu: Na jar sa pohybovala cena jedného z najobľúbenejších modelov Slovákov Škody Octavia na úrovni 18-tisíc eur. V súčasnosti stojí najlacnejší model zhruba o 1 200 eur viac.

Podobná situácia ako pri modeli Octavia je aj pri modeli Superb. V tomto prípade sa cena základnej verzie vozidla v priebehu roka zvýšila o 2 370 eur a jeho súčasná cena tak je 27 940 eur. Zdraženie Superbu však súvisí aj s obohatením modelu o nové prvky výbavy, napríklad virtuálny kokpit.

SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva BAX Čítajte viac Za vjazdy autobusov na stanicu Nivy si župan Viskupič priplatí 400-tisíc, Droba dva milióny

Podobný vývoj zaznamenala aj Kia Slovakia. S príchodom nového modelového roka sa juhokórejská automobilka rozhodla pristúpiť k jednorazovej zmene ceny. Napríklad pri základnom modeli Kia Ceed Amber stúpla cena z 15 890 eur na 16 290 eur, čo je nárast o 400 eur. Podľa Márii Spišiakovej z Kia Sales Slovakia ide v tomto prípade o produktovo modernizovaný model a v tej sume je skrytých niekoľko modernizácii a noviniek. Nie všetky základné modely od kórejskej značky od jari zdraželi. Napríklad základná cena modelu Stonic ostala nezmenená.

Zdražovanie neobišlo ani ďalšieho a najväčšieho juhokórejského výrobcu automobilov Hyundai Motor Group. Napríklad jeho základný model Tucson so spaľovacím motorom zdražel priemerne o tri percentá, čo predstavuje takmer 726 eur. Jeho aktuálna cena tak je 24 190 eur. Rovnako išla hore aj cena jeho modelu i30, ktorý sa predáva za 16 190 eur. V tomto prípade hovoríme o zdražení na úrovni takmer 486 eur. Pri hybridnej verzii modelu Tucson ostala cena nezmenená, podobne ako pri modeli Kona.

Generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) Ján Pribula upozorňuje, že ceny ovplyvňuje aj efektívnosť, s akou v súčasnosti pracuje celý reťazec dodávateľov a finalistov. „Pokiaľ sa vyrobí menej vozidiel, ako je plánované, no fixné náklady zostávajú, tak sa to zákonite musí prejaviť v cene," uvádza jeden z množstva dôvodov zdražovania áut.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #zdražovanie #jazdené autá #nové autá