Pokračovanie článku: Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej revolúcie. Pracujúci rodič môže dostať až 200 eur na dieťa

Odkiaľ na to zobrať peniaze

Asi najdôležitejšou otázkou ostáva, kde naozaj rezort financií plánuje na navrhované opatrenia získať financie. Ročne to totiž vychádza až na 1,2 miliardy. Ministerstvo počíta napríklad s tým, že prepustí vyše 8 800 zamestnancov verejnej správy, to má priniesť 180 miliónov eur. Okrem toho počíta so znížením výdavkov na zbrojenie, kde by sa mohlo ušetriť 200 miliónov eur. Takéto znižovanie výdavkov na zbrojenie však znamená nedodržiavanie záväzkov voči NATO. „Radšej mať o dva tanky menej a mať zdravšie a vzdelanejšie deti,“ povedal Boris Kollár (Sme rodina) na margo zníženia výdavkov na zbrojenie.

Matovič taktiež počíta s takzvanou milionárskou daňou z majetku. Ľudia, ktorí majú majetok vyšší ako jeden milión eur, by platili daň vo výške 0,1 percenta ročne. Podľa šéfa rezortu to má dve roviny. Na jednej strane solidarita bohatých s chudobnými, ale aj to, že by sa takýmto opatrením sledoval ich nárast bohatstva. Ďalším zdrojom financií má byť nižší rast podielových daní. To znamená, že nárast príjmov samospráv sa utlmí. Proti takému to návrhu sa postavil Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska. Podľa neho takéto návrhy riešení sú útokom na samosprávy a ochromia plnenie ich základných úloh a funkcií. „Toto nie je daňová revolúcia, ale skôr to má znaky organizovaného chaosu vo verejných financiách,“ napísal Kaliňák na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

633 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma