Výrobcovia čipov dvíhajú ceny. Zdražovaniu elektroniky sa nevyhneme, o koľko si priplatíme?

Za elektronické darčeky si spotrebitelia priplatia. Výrobcovia čipov už oznamujú zdražovanie, čo sa premietne aj do cien produktov.

29.09.2021 16:35
notebook, šálka, práca, pracujúci penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hlbšie do peňaženky tak ľudia siahnu pri kúpe notebooku, telefónu či inej elektroniky. „Výsledkom môže byť rast najmenej o 20 percent pre lacnejšie produkty, a pre výrobky so zložitejšími a drahšími typmi čipov to bude okolo 10 percent,“ konštatuje výkonný riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný.

O koľko presne porastie cena elektroniky je však nateraz ťažká, pričom aj jednotlivé kategórie sa veľmi líšia. „Pri bielom tovare je nárast až 25 %, väčšina elektroniky sa pohybuje v rozmedzí 10–20 % nárastu cien. Tento nárast nemusí byť úplne prenesený na spotrebiteľov, ale je isté, že tohtoročné Vianoce budú výrazne drahšie,“ upozorňuje Ján Čarný. Ak zákazník premeškal kúpu notebooku v hodnote do tisíc eur, tak na Vianoce ho to vyjde približne o 100 až 200 eur drahšie.

D4R7, obchvat Bratislavy Čítajte viac Takmer dvojmiliardový projekt je veľké fiasko. Kto nesie vinu na nedokončenej križovatke na bratislavskom obchvate?

O tom, že by spotrebitelia nemali s predvianočnými nákupmi otáľať, písal denník Pravda začiatkom septembra. Pandémia poľavila a výrazne narástla chuť nakupovať. To prekvapilo výrobcov, a preto nestíhali vyrábať. To sa samozrejme premietlo do cien výrobkov. Slovenské e-shopy napríklad informovali o približne 15-percentnom raste v segmente lacnejších notebookov. Problém s nedostupnosťou tovaru bol napríklad u mobilných telefónov, grafických kariet, herných konzol, elektrobicyklov alebo umývačiek. Situácia sa môže zopakovať aj teraz.

Do koncových cien sa pritom podľa generálneho riaditeľa Coface pre Slovenskú republiku a Česko premieta nielen zvýšená cena samotných komponentov, ale tiež vysoká cena dopravy. „Ponuka lacnej elektroniky bude nižšia aj preto, že výrobcovia nedostatkové komponenty sústredia do drahších produktov s vyššou maržou. Hocako, po Vianociach by už rast cien mal ustať, toky tovaru i komponentov by mali byť stabilnejšie a v neposlednom rade možno čakať určité ochladenie dopytu, minimálne pri notebookoch, monitoroch a telefónoch, ktoré boli predtým masívne žiadané kvôli home office,“ podotýka Ján Čarný.

Kde sa stratili čipy? Analytici NBS vysvetľujú, že začiatkom pandémie sa produkcia čipov znížila, keďže zatváranie ekonomík postihlo aj producentov týchto výrobkov. Tým, že ľudia boli počas lockdownu doma, stúpal záujem o počítače, tablety, telefóny či herné konzoly. Všetky tieto produkty sú totiž závislé od čipov. Pandémia znížila ponuku a zvýšila dopyt, čím vznikol aktuálny problém s nedostatkom či­pov.

Podľa analytikov zohrala svoju úlohu aj obchodná vojna medzi USA a Čínou, ako aj ťažba kryptomien, ktorá je závislá od najvýkonnejších počítačov a procesorov. Zlú situáciu ešte zhoršilo aj mimoriadne sucho na Taiwane, kde sídli významný výrobca čipov. Práve výroba je na vodu veľmi náročná. „Pre výrobcov sú atraktívnejšie dodávky pre mobilné telefóny či notebooky. Ich vyrobené objemy totiž neporovnateľne prevyšujú výrobu áut. Výrobcovia čipov preto uprednostnili týchto odberateľov a výroba áut sa celosvetovo prepadla,“ analyzujú situáciu ekonómovia NBS Rastislav Čársky a Alena Kiššová. Tento problém teda neobišiel ani Slovensko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #notebook #zdražovanie #elektronika