Fico sa kvôli cenám energií obul do Sulíka, ten potom odišiel

Rokovanie o tejto téme inicioval Smer-SD.

28.09.2021 15:42 , aktualizované: 18:54
SR NRSR Foto: ,
debata (10)

Slovensko je na ceste do pekla. Môže za to pripravovaná deregulácia pri cenách energií a pripravovaná ešte väčšia liberalizáciu trhu s energiami. Povedal to v rozprave na mimoriadnej schôdzi o cenách energií predseda strany Smer-SD Robert Fico.

„Tá vaša neviditeľná ruka trhu spôsobí výrazný nárast cien energií. Trh to nikdy nevyrieši. Trh iba zabezpečí, že bohatí sú bohatší a chudobní chudobnejší,“ zdôraznil Fico, ktorý žiada vládu, aby verejnosti predstavila, čo ide robiť s cenami energií.

Za vysokými cenami energií nie je len situácia na svetových trhoch, ale aj bývalé vlády Roberta Fica. Je o tom presvedčený minister hospodárstva Richard Sulík. „To, že máme vysokú tarifu za prevádzkovanie systému (jedna zložka koncovej ceny elektriny, v ktorej sa platí okrem iného podpora obnoviteľných zdrojov a podpora ťažby uhlia – poz. red.) je preto – lebo Fico,“ povedal v rozprave počas mimoriadnej schôdzi parlamentu Sulík, ktorý je presvedčený, že vlády Roberta Fica nechali v energetike fatálne katastrofálne rozhodnutia.

Viacero zmien

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) a podpredseda výboru Radovan Kazda (SaS) vyčítajú situáciu v energetike bývalým vládam. Kazda počas diskusie v Národnej rade (NR) SR na mimoriadnej schôdzi k cenám energií uviedol, že za posledný rok sa súčasnej vláde podarilo viacero zmien. Kremský zas na tlačovej konferencii navrhoval tri opatrenia na zníženie dôsledkov nárastu cien energií.

Kazda deklaroval, že rezort hospodárstva a vytvorená pracovná skupina pracujú, komunikujú s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Tvrdí, že konajú v rámci zákonných kompetencií. Vyzdvihol pritom viaceré zmeny, ktoré sa už podarilo presadiť, napríklad prolongácia podpory pre solárne elektrárne, ale aj zefektívňovanie chodu štátnych teplární. Opozícii vyčíta zlý stav, v akom ich zanechala.

Podľa vlastných slov nevidí dôvod, aby opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu k rastu cien energií či k ohrozeniu finančných záujmov SR v súvislosti s otvorením prevádzky medzinárodného plynovodu Nord Stream 2. Tvrdí, že aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už viackrát hovoril o plánoch v tejto oblasti. Poslanec Maroš Kondrót (Smer-SD) reagoval, že opozícia chcela poznať konkrétne riešenia a plán vlády.

Trpké ovocie bývalých vlád

Kremský označil vysoké ceny energií za „trpké ovocie“ vlád, v ktorých boli predstavitelia Smeru-SD a Hlasu-SD. Vyčíta im „skorumpovanú podporu“ solárnych energií, dotácie výroby energie z hnedého uhlia pre súkromné firmy, neporiadok pri dostavbe Mochoviec a podobne. Verí, že súčasná garnitúra bude pracovať na zmierňovaní dôsledkov rastu cien energií. Presadiť chce tri body s týmto zámerom – rokovanie s Nemeckom a USA o kompenzáciách po spustení plynovodu Nord Stream 2, znižovanie „nafúknutých“ distribučných poplatkov pri plyne a elektrine či zníženie tarify za prevádzkovanie systému, aby čo najmenej platili obyvatelia a malé firmy a časť platil štát, napríklad z envirofondov.

Na zamedzenie energetickej chudobe si vie predstaviť aj istú formu priamej pomoci či formou energetických šekov. Hrozí podľa neho, že ľudia, ktorí nebudú mať peniaze na zdražené energie, mohli by spaľovať odpad či kradnúť drevo. Myslí si, že sa dá nájsť kľúč na prerozdeľovanie formy pomoci.

Rokovanie o tejto téme inicioval Smer-SD. Program 43. schôdze podporilo 105 zo 105 prítomných poslancov. Opoziční poslanci žiadali vládu, aby predložila kroky, ktoré podnikne na elimináciu sociálnych a hospodárskych dosahov výrazného zvýšenia cien energií. Poslanci, ktorí iniciovali schôdzu, sú presvedčení, že vláda má s príslušnými odbornými regulačnými inštitúciami k dispozícii dostatok nástrojov, prostredníctvom ktorých môže eliminovať prudký nárast cien.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií #schôdza parlamentu