Koľko investovať na dôchodok? Odborník vysvetľuje, prečo majú mladí ľudia veľkú výhodu

Odborník odporúča využiť popri II. pilieri aj investovanie.

06.09.2021 11:00
Ľudia / Ulica / Prechádzka / Mesto / Slnko / Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (10)

Priemerne zarábajúci tridsiatnik (mzda na úrovni 1100 eur v hrubom mesačne) by mal mesačne investovať sto eur mesačne, ak chce mať v penzii aspoň 70 percent toho, čo zarába v súčasnosti v hrubom. „Takto by sa zabezpečil od nástupu do dôchodku až do 90. roka života, teda na 25 rokov,“ vysvetľuje Marek Sokol, garant pre sporenie a úvery UNIVERSAL maklérsky dom.

V súčasnosti sú veľmi populárne ETF podielové fondy. Podľa Sokola je to vďaka ich bezkonkurenčným výhodám, akými sú nižšie poplatky, vyššia výkonnosť a tiež daňové oslobodenie výnosu po jednom roku investovania.

Vek rozhoduje

Prečo je vek pri investovaní dôležitý? S investovaním ľudia môžu začať naozaj kedykoľvek, no práve mladí majú podľa neho jedinečnú výhodu oproti starším, nakoľko majú viac času.

Už spomínaný tridsiatnik, ktorý každý mesiac investuje sto eur do akciových podielových fondov, môže po 35 rokoch získať 142-tisíc eur. Výpočty rátajú s približne 8 percentným výnosom ročne, pričom výsledok je už očistený o infláciu vo výške cca dve percentá ročne.

„Výsledná suma však môže byť ešte vyššia, avšak dôležitejšie preňho je to, čo si o 35 rokov bude môcť reálne kúpiť. Nezabúdajme tiež na to, že popredné podielové fondy, ako napríklad MSCI World, či S&P500, dosahujú výnosy vyše 12 percent, respektíve 15 percent ročne za posledných 10 rokov,“ dodáva Marek Sokol.

Výhoda pre mladších

Čím skôr, tým lepšie. To je rada odborníka. Napríklad štyridsiatnik, ktorý má do dôchodku o desať rokov menej, by pri rovnakej investovanej sume dosiahol len polovičný úspech, teda 70-tisíc eur, päťdesiatnik by mal nasporených 30-tisíc eur a šesťdesiatnik len 6 500 eur.

„Aj tu krásne vidieť, akú obrovskú výhodu majú mladí ľudia. Samozrejme, starší investori môžu dosiahnuť rovnakú výslednú sumu, no potrebujú na to výraznejšie zvýšiť mesačný vklad,“ poukazuje odborník.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #investovanie #ETF