Študenti chcú pracovať. Na brigádu sa hlási trikrát viac 15-ročných ako vlani

Dopyt firiem po brigádnikoch a brigádničkách je podľa Profesie aktuálne vysoký.

04.08.2021 09:24
predavačka, brigáda, pokladňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Záujem najmladších uchádzačov o zamestnanie stúpa. Ako vyplýva z analýzy portálu Profesia.sk, počet životopisov 15-ročných záujemcov medziročne narástol na trojnásobok. To môže súvisieť so zmiernením zákona, vďaka ktorému je práca na dohodu od 1. marca 2021 dostupnejšia pre najmladšie ročníky. V minulosti bola brigáda podmienená povinnou školskou dochádzkou, teraz môže pracovať každý, kto dovŕši 15 rokov.

brigáda, študenti, práca, Čítajte viac V júli brigádovalo výrazne menej študentov

„Od mája do konca júla minulého roka uverejnilo svoje CV iba 55 uchádzačov o brigádu vo veku 15 rokov. Za rovnaké obdobie roku 2021 bolo takýchto životopisov až 189,“ uvádza Profesia. Napriek tomu ale uvedený záujemcovia o brigádu tvoria z celkového počtu zhruba dve percentá. V rebríčku im patrí desiata priečka. Práca na dohodu zaujíma najviac 18-ročných, za nimi nasledujú 19 a 17-roční uchádzači a uchádzačky.

Dopyt firiem po brigádnikoch a brigádničkách je podľa Profesie aktuálne vysoký. Zamestnávatelia uverejnili v júni 3 200 ponúk na dohodu, v júli vyše 2 600. Najviac príležitostí je v obchode, cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve, pomocných prácach a vo výrobe. Spomedzi pozícií sú to hlavne predavači/ky, pokladníci/čky a administratívni/e pracovníci/čky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #mladí ľudia #brigáda