Budeme volať zadarmo do cudziny aj na budúci rok? EÚ môže prísť s ďalšími výhodami

Volanie za domáce ceny vo všetkých 27 štátoch Európskej únie. Realita bezplatného roamingu sa pomaly, ale isto môže skončiť. Európska komisia totiž tieto veľkorysé pravidlá vyjednala s operátormi len do konca júna budúceho roka. Čo bude potom? Europarlament už horlivo pracuje na predĺžení výnimky, vyrokovať chce aj ďalšie zmeny.

20.07.2021 07:00
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Uvedomujeme si, že napriek pandémii dlhodobo stúpa spotreba dát či už doma, alebo počas pobytu v zahraničí, a významný vplyv na správanie užívateľov majú aj dynamicky sa rozširujúce nové technológie a zavádzanie 5G sietí. Je preto najvyšší čas pristúpiť k revízii nariadenia o roamingu,“ hovorí europoslanec Robert Hajšel (nom. Smer), ktorý je zároveň aj tieňovým spravodajcom Socialistov k tomuto návrhu v europarlamente.

Chceme volať za rovnaké ceny

Za pravdu mu dávajú aj výsledky prieskumu agentúry Focus z mája tohto roka. Až 52 percent opýtaných telefonuje, esemeskuje a míňa dáta na telefóne v krajinách únie rovnako intenzívne ako doma. Navyše, čísla neklesli ani počas pandémie. Až 64 percent opýtaných bezplatný roaming využívalo rovnako intenzívne ako pred príchodom koronavírusu. „Práve voľný roaming je spolu s cestovaním dlhodobo občanmi vnímaný ako benefit únie, ktorý vo svojom bežnom živote oceňujú najviac,“ hovorí Hajšel.

Podobne situáciu vnímajú samotní mobilní operátori. „Volania stúpli podľa krajiny a mesiaca využívania približne o 70 až 150 percent. Dáta však vystrelili dvoj- až deväťnásobne, opäť podľa krajín a mesiacov,“ hovorí Michal Korec, hovorca pre služby a financie spoločnosti Telekom. Počas bežného roka je rast menší, v lete výrazne stúpa na niekoľko mesiacov a sú krajiny ako Bulharsko, kde používanie stúplo o 900 percent, dodáva.

Budú aj ďalšie výhody

Na rokovacom stole v Bruseli sa tak nachádza viacero návrhov, ktoré by bezplatný roaming v prípade jeho opätovného predĺženia mali ešte zlepšiť. Rieši sa nielen skvalitnenie služieb, ale aj bezplatné sprístupnenie všetkých dostupných núdzových liniek, napríklad v prípade domáceho násilia, ochrany maloletých, zdravotne znevýhodnených a zraniteľných osôb, ale aj informácie o epidemiologickej situácii a obmedzeniach. „Chceme zabrániť aj situáciám, ktoré u mnohých nastali pri nevedomom použití satelitnej siete a následnom šoku pri pohľade na účet po príchode z dovolenky,“ hovorí europoslanec.

Operátori s pravdepodobným predĺžením rátajú. Dohoda je v podstate už len akousi formalitou. „Myslíme si, že každý obyvateľ únie by mal dostať možnosť volať v členských krajinách za rovnaké ceny ako doma, respektíve slobodne využívať svoje predplatené domáce služby,“ hovorí Andrea Čagalová, senior manažérka pre produkt a propozície operátora 4ka. Otázka je, či sa niečo zmení u ľudí, ktorí v zahraničí ostávajú dlhodobo a namiesto SIM karty od miestneho operátora dlhodobo užívajú bezplatný roaming. V súčasnosti systém zákazníka pri využívaní dát a volaní viac ako doma na túto situáciu vopred upozorní a až následne roaming spoplatní. „Pri dlhodobom pobyte v zahraničí by mali byť upravené podmienky na využívanie mobilných služieb z iného členského štátu, napríklad možnosťou aktivovania špeciálneho balíčka, ktorý by umožnil aj naďalej využívať svoje číslo z domácej krajiny, prípadne vytvoreniu nadštandardných dohôd medzi európskymi operátormi a podobne,“ vysvetľuje Čagalová. Je to vecou otvorenej diskusie a nastavenia celého systému, dodáva.

Výhody pre pobyt mimo EÚ

Brusel však vraj diskutuje aj o možnom vytvorení výhodnejších podmienok pri pobyte v tretích krajinách. V realite by to tak pre nás napríklad znamenalo lacnejšie volania či dáta aj na Ukrajine. „Zvýhodnenie cien v tretích krajinách by určite bolo atraktívne, ale je to obťažnejšie vzhľadom na rôzne podmienky telekomunikačných služieb v týchto krajinách. Na druhej strane, mnohí operátori využívajú práve toto volanie na navýšenie ziskovej marže, takže priestor na znižovanie cien existuje,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak.

Operátori sú v tomto smere opatrnejší. „Je to otázkou medzinárodných diskusií a celkových dohôd,“ hovorí Čagalová zo 4ky. Podľa spoločnosti Telekom by zase veľa záležalo na tom, ako by výsledné podmienky vyzerali v realite. „Už teraz majú zákazníci komunikované ceny cez vítacie SMS alebo aj nastavené limity pri dosiahnutí určitého limitu, takže sami vopred vedia, do akej cenovej zóny pricestovali a limit ich chráni pred vysokými účtami,“ hovorí Korec. Spoločnosť Orange zmeny podobného typu zatiaľ komentovať nechcela.

Klesnú veľkoobchodné ceny dát?

Meniť sa majú aj maximálne veľkoobchodné ceny. Tie by sa podľa Rady Európskej únie mali nastaviť tak, aby súčasné ceny roamingových služieb boli udržateľné aj v budúcnosti. Tlak na ich rapídne znižovanie sa totiž nemusí automaticky pretaviť do nižšej mesačnej faktúry bežných ľudí. „Aj keď mobilní operátori majú stále priestor na ďalšie znižovanie veľkoobchodných cien, snažíme sa hľadať akceptovateľné kompromisy, ktoré pri postupnom znižovaní cien nevytvoria nestabilitu na trhu či technické výpadky sietí,“ hovorí Hajšel. Tie by sa totiž mohli vyskytnúť hlavne pri menších krajinách, ako je Slovensko. Navyše, komisia nemôže pripustiť ani to, aby prudké znižovanie cien v zahraničí platili cez navýšené paušály ľudia, ktorí necestujú, a tak výhody bezplatného roamingu nevyužívajú.

Podľa analytika však ceny dát budú klesať aj samy od seba, a to vďaka významnému rozvoju 5G sietí. „Nastavenie nižšieho cenového stropu zo strany regulatórnych orgánov by tento pokles cien urýchlilo,“ hovorí Tomčiak. Podľa operátorov bude všetko závisieť od toho, ako veľmi by ceny klesli, zatiaľ však námietky nemajú a možné zmeny vnímajú pozitívne. „Prejavilo by sa to v znížení nákladov spojených s regulovaným roamingom, keďže v krajinách únie využíva roaming viac Slovákov ako zahraničných návštevníkov na Slovensku,“ hovorí Ján Kalafut, PR manager spoločnosti O2.

Ako to vlastne s bezplatným roamingom je?

Bezplatný roaming v rámci krajín Európskej únie začal platiť v roku 2017. Občania členských štátov tak v postate získali možnosť volať, esemeskovať, ale aj využívať internet za rovnaké ceny ako doma, a to až do momentu, keď operátori nespozorujú nadmerné užívanie, teda také, ktoré sa pri danom zákazníkovi vymyká normálnej spotrebe v rámci domovského štátu. Bezplatný roaming však oficiálne končí už v júni budúceho roka, a tak sa únia snaží vyrokovať jeho predĺženie. Priniesť chce aj ďalšie výhody a novinky pre zákazníkov.

Rokovania v rámci europarlamentu by mali prebiehať počas leta. Nasledovať budú trialógy medzi europoslancami, radou a komisiou, ktoré by mali vyústiť do konečného riešenia, respektíve predĺženia fungujúceho systému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #roaming #EU roaming #volania