Zároveň by mali aj vytvoriť v rozpočte agrorezortu stabilnú položku na podporné schémy štátnej pomoci pre domáci potravinársky priemysel nediskriminačným spôsobom či posilniť úradnú kontrolu potravín. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
„Slovenské potravinárstvo nevyhnutne potrebuje zlepšenie podnikateľského prostredia na výrobu potravín. V globalizovanom svete, pri nerovnakých podmienkach podpôr v porovnaní s členskými krajinami EÚ a pri neustále stúpajúcich environmentálnych nárokoch na výrobu potravín, sa tento cieľ napĺňa čím ďalej, tým ťažšie. V krajinách západnej Európy má potravinárstvo status najsilnejšieho priemyslu. Práve preto je tam významne finančne podporované zo strany štátu. Podpora domáceho potravinárskeho sektora je dôležitá aj z dôvodu eliminácie uhlíkovej stopy importmi,“ uviedol predseda ÚPS Daniel Molnár.
Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) je združenie fyzických a právnických osôb a samosprávnych organizácií, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť v potravinárstve, v technických, obchodných, vedeckých a výskumných službách pre potravinárstvo a sú členmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Cieľom ÚPS je obhajoba a ochrana spoločných záujmov a presadzovanie požiadaviek svojich členov v záujme rozvoja a zveľaďovania potravinárskej výroby na Slovensku