Slovensko nevyužíva podľa NKÚ efektívne príležitosti prichádzajúce vďaka eurofondom

Slovensko nedokáže efektívne využívať príležitosti prichádzajúce vďaka eurofondom. Upozornili na to dnes analytici Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), podľa ktorých sme mohli v minulom roku v rámci programového obdobia 2014 až 2020 využiť na udržateľný rozvoj spoločnosti 13,7 miliardy eur, avšak k záveru roka 2020 sa podarilo vyčerpať len 39,7 percenta z alokovaných európskych financií. To predstavuje iba sumu približne 5,5 miliardy eur. Napriek opatreniam je Slovensko z členských štátov EÚ každý rok na konci rebríčka čerpania.

18.06.2021 10:54
NKU, najvyšší kontrolný úrad Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Do konca minulého roka sa naša krajina nedokázala dostať cez hranicu 40 percent čerpaných prostriedkov. Dosiaľ najviac prostriedkov išlo podľa NKÚ do oblasti dopravy, v ktorej sa podarilo vyčerpať 2,16 miliardy eur, čo však predstavuje iba 36 percent z celkovej alokácie. Kontrahovanie bolo v rámci tohto programu na úrovni 80 percent z celkovej alokácie. Kontrolóri poukazujú tiež na zvýšenie finančných opráv z titulu nezrovnalostí, ktoré sa dostali na úroveň 200 miliónov eur.

V rámci platných pravidiel môže Slovensko postupne čerpať prostriedky z ukončeného sedemročného programového obdobia až do konca roku 2023. Nízka výška čerpania však nie je podľa NKÚ pre spoločnosť dobrým signálom, a to hlavne v čase, keď verejné rozpočty sú výrazne zaťažené mimoriadnymi výdavkami spojenými s minimalizáciou dopadov celosvetovej pandémie spôsobenej ochorením COVID-19. Konsolidovaný dlh verejnej správy sa vyšplhal k 55 miliárdam eur a v porovnaní s rokom 2019 tak vzrástol o takmer 10 miliárd eur.

Slovensko sa stále drží podľa úradu uprostred členských krajín EÚ s dlhom 60,6 percenta HDP. Dlh na jedného obyvateľa Slovenska je nad úrovňou 10 100 eur. Výšku verejného dlhu najvýraznejšie ovplyvnili výdavky štátneho rozpočtu (23,5 mld. eur), ktoré boli v zložitom rozpočtovom roku o 7,8 miliardy eur vyššie ako príjmy (15,7 mld. eur). Podľa NKÚ domáca ekonomika v dôsledku pandémie klesla medziročne o 4,8 percenta. Kríza priniesla do investovania opatrnosť a odklad investičných plánov, investičná aktivita medziročne klesla o 12 percent (cca 2,3 mld. eur).

Analytici národnej autority poukazujú na pozitívny vývoj domácej spotreby. Spotrebu podržal stabilnejší trh práce. Miera nezamestnanosti atakovala úroveň 6,7 percenta, čo znamená, že o prácu prišlo v minulom roku približne 46-tisíc ľudí. Vládne výdavky, ktoré súviseli s riešením situácie spôsobenej ochorením COVID-19, boli na úrovni 1,8 miliardy eur. V tejto sume sú započítané aj európske prostriedky, ktoré boli využité na úhradu výdavkov podpornej schémy „Prvá pomoc“ vo výške 251,9 milióna eur a na poskytovanie úverov pre podnikateľov v sume 83 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #NKÚ