Drevo, meď či oceľ. Ceny vstupných surovín závratne stúpajú, prežijú to slovenské firmy?

Oceľ, hliník, meď, drevo aj surové železo. Výrobné suroviny kvôli koronakríze zo dňa na deň zdraželi a stali sa nedostupným tovarom.

14.06.2021 18:00
drevo, výroba dreva
Problém už pociťujú aj samotní stolári či predajcovia dreveného nábytku.
debata (20)

Ceny v niektorých prípadoch poskočili aj o viac ako 100 percent a na predkrízovú úroveň sa zrejme tak skoro nedostanú. Mnohé firmy tak zažívajú bezprecedentnú situáciu. Nevedia plánovať zhotovenie zákaziek ani dostupnosť tovarov. Pre malých a stredných podnikateľov to po koronakríze môže znamenať i koniec.

„Nedostatok vstupov začína pociťovať čoraz viac našich členov a kríza sa postupne začína prelievať do viacerých priemyselných i nepriemyselných odvetví. Sú aj také, ktorých sa kríza dotýka, ale nepriamo – nedostatku surovín či polotovarov čelia ich subdodávatelia, čo však narúša logistické a výrobné reťazce,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Otvorený trh totiž na náhly zvýšený dopyt nedokáže dostatočne rýchlo reagovať. Výsledkom je buď spomalenie produkcie, alebo kompenzácia rastu cien inými opatreniami. Aj tie sú však do istej miery obmedzené. „Konečný zhotoviteľ v náročnom konkurenčnom prostredí totiž nechce a nemôže tento nárast v plnej miere preniesť na konečného zákazníka,“ dodáva.

Čo stúplo najviac?

  • Elektrina +60 %
  • Hliník +60 %
  • Meď +95 %
  • Ropa +170 %
  • Oeľový šrot +110 %
  • Surové železo +150 %
  • Rezivo +340 %

ZDROJ: kurzy.cz, LME.com, Tradingeconomic­s.com, TASR

Problém so vstupmi však firmám často bráni aj pri tom najzákladnejšom. Ak sa nemôžu spoľahnúť na to, či tovar bude dostupný, v mnohých prípadoch nevedia, či si môžu zobrať nové zákazky. „Nevedia, či budú vedieť plniť zmluvné záväzky alebo termíny,“ hovorí Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. Vzhľadom na orientáciu slovenskej ekonomiky smerom k výrobe a spracovateľskému priemyslu to však znamená obrovský problém. „Nedostatok materiálov bude našich producentov trápiť ešte niekoľko mesiacov. Hospodársky rozmach bude preto pomalší,“ hovorí analytik Finlord.cz Boris Tomčiak.

Ceny dreva atakujú rekordy

Bezprecedentnými cenami, často vyššími o desiatky percent, však trpí hlavne trh s drevom. Mnohé slovenské malé a stredné píly, ako aj samotní stolári tak zažívajú naozaj ťažké obdobie. „Situácia je mimoriadne dramatická, s takým enormným záujmom o guľatinu a nárastom cien sme ešte konfrontovaní neboli,“ hovorí Peter Zemaník, generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva. Tento problém spôsobili predovšetkým zahraničné trhy, ale aj pokles ťažby dreva na Slovensku. Štátne lesy tento rok znížili ťažbu až o 30 percent. Chýba však aj drevo zo zahraničia. Nám dostupná Česká republika totiž zápasí s podobným problémom. „Takýto vývoj situácie spôsobuje obavy a starosti malým a stredným regionálnym pílam, že nebudú mať, respektíve už nemajú drevo. A ceny majú tendenciu stále rásť. Koniec je v nedohľadne,“ dodáva Zemaník.

chip Čítajte aj Nedostatok čipov bude automobilky trápiť najmenej do konca tohto roku

Fakt, že situácia je vážna, potvrdzuje aj štátny podnik Lesy SR, ktorý od začiatku roka zvýšil cenu ihličnatého dreva o viac ako 30 percent. Dnes tak najcennejšie sortimenty predávajú za 96 eur na kubický meter. „Na jednej stane je obrovský dopyt aj zo stany mimoeurópskych krajín ako USA a Čína. Na druhej strane nedostatok suroviny spôsobený predošlými kalamitami a súčasným ústupom kalamít z dôvodu chladného počasia,“ hovorí Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie podniku. Na Slovensku sú zdroje ovplyvnené aj výraznými obmedzeniami zo strany Štátnej ochrany prírody, dodáva. Na trh s drevom pritom štátny podnik ponúka hlavne guľatinové a vlákninové sortimenty listnatých a ihličnatých drevín v objeme približne štyri milióny kubických metrov za rok.

Problém už pociťujú aj samotní stolári či predajcovia dreveného nábytku. „V posledných mesiacoch sme zaznamenali nárast materiálových nákladov o 15 % až 50 %. Z dôvodu úradných predpisov, karantény a vstupných požiadaviek je navyše akútny nedostatok pracovných síl na výrobných linkách nielen u nás, ale aj u našich dodávateľov a partnerov,“ hovorí Jakub Mirek, konateľ spoločnosti Nábytok Mirek, ktorá sa venuje výrobe masívneho nábytku. Problémy mu pritom robia takmer všetky suroviny, ktoré pri svojej práci potrebuje. „Situácia je, bohužiaľ, rovnaká aj v prípade ďalších dôležitých komponentov, ako je dubová dyha, dosky z dreveného masívu, ako aj samotný masív, guľatina, vosky a oleje na povrchovú údržbu a v neposlednom rade tkaniny a výplne do sedacích súprav a stoličiek,“ hovorí.

Podobne problém vníma aj spoločnosť Drevex, ktorá poskytuje kompletný servis v oblasti interiérového dizajnu. „Nie sme výrobca, ale dotklo sa nás to ako obchodnej firmy,“ hovorí konateľka spoločnosti Jana Šrámková.

autá, predaj áut Čítajte rozhovor Glasová: Automobilový priemysel je cyklický. Ekonomiku vie potiahnuť hore i dole

Boj o prežitie

<A>Koľko prevádzok tak nakoniec súčasnú situáciu zvládne? To je nateraz otázne. Tí menší však skutočne ťahajú za kratší koniec. „Majú menšie možnosti chrániť sa proti rastu cien vstupov a prenášať tento rast ďalej. Bude závisieť od schopností ich manažmentu, finančných manažérov a obchodných zástupcov, či dokážu zapracovať vyššie ceny do svojho obchodného modelu, alebo nie. Niektorí to ani pri najvyššej snahe a schopnostiach nedokážu,“ hovorí analytik INESS Martin Vlachynský.

Podľa štátneho podniku Lesy SR však situácia mohla vyzerať ešte horšie, ak by cenník nezverejňovali s dostatočným predstihom pred začiatkom nového kvartálu. „Ak budú slovenskí spracovatelia korektne a vopred informovaní, zvládnu to. Budú si však musieť premietnuť cenu do svojich výrobkov a vyrokovať ju u svojich odberateľov,“ hovorí Debnárová.

S tým súhlasí aj Zväz spracovateľov dreva. „Nevidíme dôvod na bezhlavé zvyšovanie cien, ale ak bude avizované dostatočne včas, dokážeme sa naň pripraviť. Momentálne sa v Českej republike najkvalitnejšie ihličnaté drevo predáva po 90 eur na kubický meter, tak prečo by sme mali byť na Slovensku pápežskejší ako pápež,“ hovorí Milan Benco, predseda drevárskej sekcie zväzu. Politika štátneho podniku je správna aj podľa rezortu pôdohospodárstva, ktorý sám od seba zasiahnuť nemôže. „Ak chce lesný podnik úspešne hospodáriť, musí popri pozornom sledovaní trhu a reagovaní na jeho vývoj poznať aj spôsob predaja surového dreva a tomu prispôsobovať obchodnú politiku,“ povedal hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Ako najväčší hráč na slovenskom trhu so surovým drevom má podnik záujem na zachovaní spracovania dreva v regiónoch, a teda nemá v úmysle podľahnúť "panike“ na trhu s drevom a bezhlavo zvyšovať cenu guľatiny, dodáva.

Listnaté drevo je nateraz výhra

Nie všetkých sa však problém s drevom dotkol rovnako. Tí, ktorí vo výrobe preferujú listnaté odrody, zažívajú len mierne zvýšenie cien. Podľa Lesov SR ide o skok o dve až tri percentá. „V listnatom dreve sú ceny viac-menej stabilné a neplánujeme citeľné navýšenie,“ povedala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie podniku.

Problém neevidujú ani samotní výrobcovia. „Náklady na kubický meter sa nám navýšili približne o sto až dvesto eur. Závisí od typu dreva. Je to však skôr tým, že sme zmenili dodávateľa, ktorý nám poskytuje rádovo kvalitnejšiu surovinu, nie tým, že by ceny šli hore,“ hovorí Matej Stratený, zodpovedný za nákup suroviny v spoločnosti Ajnfach zaoberajúcej sa výrobou masívneho nábytku na mieru.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #drevo #med #oceľ