Fico navrhuje 4-dňový pracovný týždeň. Sulík mu odkázal, že toto od neho nečakal

Skrátenie pracovného týždňa chce strana Smer navrhnúť v rámci novelizácie Zákonníka práce tam, kde to podmienky umožňujú. S nápadom prišla opozičná strana minulý piatok.

07.06.2021 11:44
Robert Fico. Foto: ,
Robert Fico.
debata (16)

„Odbory takisto túto tému otvárajú, a preto chcem povedať, že naša iniciatíva aj medzi ľuďmi nachádza veľmi zaujímavú odozvu. Tam, kde to je možné, chceme navrhnúť, aby mali možnosť zástupcovia zamestnancov, teda odborári, sa dohodnúť so zamestnávateľom na tom, že celková dĺžka pracovného týždňa, ktorá by sa mala skrátiť, by sa mohla rozdeliť nie na päť dní, ale na štyri dni,“ uviedol Fico.

Nový nápad ohlásil aj vo videu na Facebooku.

Fico tiež navrhol, že počas štyroch pracovných dní by ľudia mohli odrobiť o hodinu viac, čo by bolo s voľným piatok stále dokopy menej. „Stretnem sa s nejakými podnikateľmi, uvidíme, čo povedia,“ vyhlásil Fico vo videu.

Viac voľného času

Myslí si, že by to malo vplyv na produktivitu práce, pretože prvé štyri dni sú najproduktívnejšie. Rovnako na cestovných ruch, keďže ľudia by mohli inak rozmýšľať o trávení predĺženého víkendu, či na kvalitu rodinného života. „Sú krajiny, ktoré už pristúpili k skráteniu pracovného týždňa,“ pripomenul Fico.

SaS reaguje

V reakcii na nápad Roberta Fica vyhlásil Richard Sulík, že takýto nápad nečakal. „Od Roberta Fica som naozaj takéto neľudské správanie nečakal,“ reaguje predseda SaS.

SaSkári tvrdia, že „všetci tí, ktorí si dostatočne nakradli, pracovali len jeden deň v týždni a ostatné dni mali voľno“. Tí, ktorí si poctivo na seba zarobili, aby pracovali len tri dni a tí, ktorí bývali v podnájme ako napríklad u Bašternáka, aby nepracovali vôbec.

„Toto je odpoveď strany SaS, ktorá ponúka lepší nápad na zmenu pracovných dní oproti strane Smer-SD,“ dodáva koaličná strana.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Robert Fico #Richard Sulík