V apríli pribudlo viac ako 27-tisíc pracovných ponúk. Ide tak o najúspešnejší mesiac v histórii

Padol ďalší rekord! Trh práce na Slovensku hlási ďalší pozitívny impulz. Zamestnávatelia uverejnili v máji viac ako 27-tisíc pracovných ponúk. „Ide o najúspešnejší mesiac v 24-ročnej histórii portálu Profesia.sk,“ hovorí jeho pr manažérka Nikol Richterová.

03.06.2021 09:19
debata

Počet ponúk dokonca prekonal čísla z rekordného roka 2017. Zamestná­vatelia vtedy uverejnili na portáli Profesia.sk vyše 263-tisíc pracovných, spresňuje Richterová. Práve v tomto roku evidovala Profesia aj mesiac s najvyšším počtom inzerátov v histórii.

Kedy, ak nie teraz?

Zamestnávatelia uverejnili v máji tohto roka o 1495 ponúk viac ako v máji 2017. Vôbec po prvý raz sa stalo, že počet prekonal hranicu 27-tisíc. Piaty kalendárny mesiac roka 2021 tak aktuálne kraľuje rebríčku s najvyšším počtom inzerátov. „Z rebríčka jasne vidieť, že máj býva pravidelne obdobím, kedy je počas roka zvyčajne najviac pracovných príležitostí,“ hovorí Richterová.

Oproti máju 2017, ktorý sa doteraz držal na prvom mieste, narástli nové príležitosti najmä v IT a vo výrobe. V informačných technológiách stúpla ponuka o 30 a vo výrobe o 12 percent. „V porovnaní s rokom 2017 vidíme dnes aj rozdielnu situáciu s nezamestnanos­ťou,“ hovorí Richterová. Zatiaľ posledné aprílové štatistiky z tohto roka ukazujú, že na úradoch práce máme takmer 220-tisíc ľudí bez práce, čo predstavuje mieru nezamestnanosti 8 percent. V máji 2017 sme na Slovensku mali zhruba o 20-tisíc nezamestnaných menej a mieru nezamestnanosti 7,35 percenta. „Aktuálna dostupnosť nových pracovných možností je tak dobrým impulzom pre zlepšenie situácie na našom trhu,“ myslí si Richterová.

Z aprílového dna až k rekordným číslam

Od príchodu koronakrízy na Slovensko bola zatiaľ najhoršia situácia v apríli 2020. Vtedy zamestnávatelia uverejnili iba 8 602 ponúk. „Vlani sa trh práce začal preberať najmä po lete. Pozitívny vývoj na trhu práce však pribrzdili opätovné protipandemické opatrenia, ktoré prišli v októbri,“ hovorí Richterová.

Rok 2021 však priniesol opätovný nárast v počtoch pracovných príležitostí. Vyššie čísla zaznamenal pracovný portál už v marci. A to i napriek tomu, že stále platili prísne opatrenia.

Aktuálne vysoké čísla prinieslo aj prebudenie niektorých sektorov. Reč je najmä o cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve. Zamestnávatelia tu za posledný mesiac uverejnili až 1 615 pracovných inzerátov. „V tomto prípade môžeme hovoriť taktiež o novom rekorde. Prevádzky potrebujú najmä ľudí do kuchyne a na recepciu, čašníkov a čašníčky či barmanov a barmanky,“ hovorí Richterová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Profesia.sk