Najviac peňazí na pomoc išlo vlani od Krajniaka. Pomaly a zložito, tvrdia firmy

V roku 2020 bola štátna pomoc poskytnutá v celkovej výške takmer 1,7 miliardy eur. Na prekonanie pandémie štát poslal vyše 1,1 miliardy eur.

02.06.2021 11:33
Vláda  Eduarda Hegera Foto:
Spoločné fotenie novej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) na Úrade vlády v Bratislave 1. apríla 2021.
debata (1)

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní schválil správu o štátnej pomoci, ktorá bola na Slovensku poskytnutá v roku 2020. Správa zachytáva smerovanie štátnej pomoci a zároveň prezentuje hlavné tendencie vo vývoji jej poskytovania. Štát vlani poslal zamestnávateľom, podnikateľom a ľuďom v súvislosti s pandémiou celkovo vyše 1,1 miliardy eur.

Najväčšiu časť štátnej pomoci tak odhryzli peniaze na dôsledky koronakrízy. Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Petra Serinu však bola pomoc celkovo pomalá a prebyrokratizovaná. „Hlavne na začiatku prvej vlny, potom sa to mierne zlepšilo,“ tvrdí a ku kritike sa pridávajú aj firmy.

vlada, Heger, Matovic, Krajniak, Dolezal, Čítajte viac Peniaze od štátu meškajú a na úradoch práce je zmätok. Prežijú firmy lockdown?

„Opatrenia vlády aj keď boli myslené s dobrým úmyslom, žiaľ, neboli zďaleka dostatočné. Systém pomoci bol relatívne komplikovaný, s množstvom výnimiek a obmedzení, ktoré robili pomoc neprehľadnou,“ tlmočí postoj Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) jej hovorkyňa Miriam Filová.

Podľa jej slov sa AZZZ stretáva aj s prípadmi, kedy sa niektorí podnikatelia prepadávali systémom pomoci. Firmy aj podnikatelia by preto privítali univerzálny odškodňovací model pre podnikateľov, ktorý už bol viackrát predkladaný, avšak na vláde stále neprešiel, aby bolo možné odškodniť aj tých, ktorí sa systémom pomoci prepadávali.

Najviac peňazí pumpoval medzi ľudí a firmy rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten ešte začiatkom tohto roka však tvrdil, že pomoc z jeho ministerstva odvrátila 72 percent nahlásených hromadných prepúšťaní. Ústredie práce vtedy evidovalo prepustenie viac ako 10-tisíc zamestnancov. Podľa Krajniaka nakoniec z nahlásených prepúšťaní prišlo o prácu len 2829 ľudí.

Väčšina pomoci išla na pandémiu

Väčšina celkovej sumy štátnej pomoci išla formou dotácií, nenávratných finančných príspevkov (NFP) a poskytnutých služieb. Tie tvorili až 71,02 percenta vyplatených peňazí. Záruky za úvery tvorili 9,74 percenta, úľavy na dani 8,16 percenta a forma rizikového kapitálu 1,08 percent. Na ochranu životného prostredia išlo 10,59 percenta a na rozvoj regiónov 6,50 percenta.

Z celkovej sumy pomoci išlo vyše 998 miliónov eur z národných zdrojov. Zo zdrojov Európskej únie (EÚ) putovalo na pomoc viac ako 655 miliónov eur. Celková výška štátnej pomoci sa v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 zvýšila o 172,38 percenta. Podľa schváleného dokumentu o štátnej pomoci za minulý rok malo ísť na jedného pracujúceho 651,29 eura.

Podiel poskytnutej štátnej pomoci na hrubý domáci produkt (HDP) tvoril 1,81 percenta. Celková štátna pomoc poskytnutá na podporu zamestnanosti v roku 2020 predstavovala sumu 16,38 milióna eur a bola poskytnutá 457 príjemcom.

V rámci poskytovania štátnej pomoci podľa dočasného rámca v súvislosti s Covidom-19 bolo vlani zo strany rezortov práce a hospodárstva, Slovak Investment Holdingu a Eximbanky vyplatené 1,13 miliardy eur. Formou dotácií a NFP išlo o 813,09 milióna eur a formou záruk za úvery vo výške 326,37 milióna eur, a to prostredníctvom deviatich schém štátnej pomoci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #firmy #ľudia #štátna pomoc #pandémia #koronakríza