Optimizmus podnikateľov v priemysle sa v máji značne znížil

Indikátor ekonomického sentimentu medzimesačne v máji klesol o 1,2 bodu na 103,1 bodu. Dôvodom bol podľa Štatistického úradu SR pokles dôvery manažérov v priemysle. Ekonomická nálada na Slovensku tak bola v máji, po výraznom zlepšení v predchádzajúcich dvoch mesiacoch, mierne pesimistickejšia. No z dlhodobého hľadiska je druhá najvyššia za posledné tri roky.

28.05.2021 09:12
stavbár, robotník, stavba, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v máji poklesol o 10 percentuálnych bodov na 0,3 bodu. Vývoj nepriaznivo ovplyvnili najmä očakávania zníženia produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch a to najmä vo výrobe dopravných prostriedkov, ostatných nekovových výrobkov a počítačov ako aj vo výrobe elektronických a optických výrobkov.

Tretí mesiac po sebe výraznejšie rástla dôvera v službách a dostala sa na najvyššiu úroveň od marca 2012. Sezónne očistený indikátor dôvery v službách sa medzimesačne zvýšil o 6,3 bodu na 27,3 bodu. Väčšiu spokojnosť vyjadrili takmer všetky odvetvia, najmä ubytovacie a stravovacie služby, informácie a komunikácia, ako aj umenie, zábava a rekreácia.

Aj atmosféra u spotrebiteľov na Slovensku bola na začiatku mája mierne optimistickejšia ako v predchádzajúcom mesiaci. Indikátor spotrebiteľskej dôvery medzimesačne vzrástol o 1,4 bodu na mínus 21,1 bodu a dosiahol tým najpriaznivejší výsledok od hlbokého prepadu v apríli minulého roka. V porovnaní s aprílom aj s rovnakým mesiacom pred rokom boli spotrebitelia výrazne optimistickejší pri hodnotení vývoja nezamestnanosti. Pesimizmus narástol v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie krajiny a finančnej situácie domácností.

Indikátor dôvery v obchode v máji vzrástol o 6,4 bodu na 16,7 bodu a je tak najvyšší od marca minulého roka. Medzi podnikateľmi sa v máji výraznejšie zvýšila dôvera aj v stavebníctve, a to oproti aprílu o 5 bodov na mínus 20,5 bodu. Indikátor dôvery v stavebníctve tak zostáva v záporných číslach.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #podnikatelia