Bratislava spustí parkovaciu politiku v októbri. Riešenie pre ľudí bez trvalého pobytu stále chýba

Ak parkovať, tak jedine s parkovacou kartou. Získať ju však môžu len tí, čo majú v Bratislave trvalý pobyt. Také sú podmienky parkovacej politiky, ktorá má od októbra platiť pre celé hlavné mesto. Nateraz funguje vo dvoch bratislavských mestských častiach - v Petržalke a v časti Nového mesta v okolí Tehelného pola. Čo ale s ľuďmi, ktorí bývajú v podnájmoch a z nájomnej zmluvy im nevyplýva žiadna možnosť prihlásiť sa na danom mieste na trvalý pobyt? Hlavné mesto stále nemá odpoveď.

27.05.2021 06:00
doprava, parkovanie, parkovisko, Foto: ,
Ak parkovať, tak jedine s parkovacou kartou. Získať ju však môžu len tí, čo majú v Bratislave trvalý pobyt.
debata (58)

Týka sa pritom mnohých. Do redakcie denníka Pravda sa so svojou skúsenosťou ozvala čitateľka Eva, ktorá žije v podnájme v mestskej časti Nové Mesto. Pritom možnosť prepisu trvalého pobytu na prenajímaný byt v jej prípade neprichádza do úvahy.

Eva sa preto obrátila priamo na vedenie mestskej časti. „Ako jediná možnosť mi napadla zmena trvalého pobytu na brata, ktorý býva v Novom Meste o pár ulíc ďalej, kde už platí pilotné parkovanie. Lenže ani na otázku, či po zavedení parkovacej politiky na našich uliciach v Novom Meste budeme všetci v rámci mestskej časti patriť do jednej spoločnej parkovacej zóny, a teda sa mi zmena na brata oplatí, som nedostala žiadnu odpoveď,“ hovorí. So zaplatením poplatku pritom Eva problém nemá, mesto jej však nedáva možnosť, ako túto situáciu riešiť. „Nemám problém zaplatiť si rezidentskú kartičku, veď tu žijem, mesto však pre mňa nemá riešenie. A to určite nie som sama," hovorí.

Pre získanie rezidentskej karty, a teda možnosti parkovania je potrebné mať trvalý pobyt v hlavnom meste – a to presne v zóne, kde budú chcieť majitelia áut zaparkovať. Takto bola parkovacia politika odkomunikovaná už pri jej predstavovaní pred vyše dvomi rokmi. A aj po vlne kritiky sa v prípade podnájomníkov nič nezmenilo. "Zatiaľ vieme odporučiť len jedno. Aby si podnájomníci skúsili prehlásiť trvalý pobyt na byt, ak im to prenajímateľ umožňuje. Iné riešenie na tento problém zatiaľ nemáme,“ informuje Katarína Rajčanová, hovorkyňa mesta Bratislava. Dodala, že problémom sa magistrát zaoberá.

V Novom Meste len s trvalým pobytom

Rovnaký prístup volí aj Nové Mesto, ktoré pilotný projekt parkovania v oblasti Tehelného pola spustilo vlani v decembri. Nárok na rezidentskú kartu má len ten, kto má v tejto mestskej časti trvalý pobyt. Musí sa tiež zaregistrovať do systému regulovaného parkovania a zaplatiť poplatok za kartu.

Na jeden byt je možné vydať maximálne tri rezidentské karty. Jedna parkovacia karta stojí 39 eur, dve na jeden byt vyjdú na 150 eur a tri na 500 eur na rok. Návšteva bez trvalého pobytu môže využiť návštevnícku kartu rezidenta. Ten ju získa len na základe trvalej adresy zadarmo.

A čo ľudia v podnájme? Starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý problém nevidí. „Každý, kto reálne žije v Novom Meste, má príležitosť prihlásiť sa na trvalý pobyt v našej mestskej časti a využívať tak výhody rezidenta,“ hovorí. To je však pre mnohých neprijateľné.

Bez trvalého pobytu si pritom ľudia za parkovanie výrazne priplatia. „Nerezidenti môžu parkovať v zóne regulovaného parkovania len v čase od 8. hodiny do 18. hodiny. Musia však zaplatiť poplatok za krátkodobé parkovanie 1,50 eura za hodinu pre bežné auto, elektromobil 0,75 eura a zdravotne ťažko postihnutí ľudia 15 centov za hodinu," hovorí starosta mestskej časti Rudolf Kusý. Parkovanie len v tomto čase tak stojí 15 eur na deň, v prípade elektromobilu 7,50 eura. Za mesiac tak môže človek na parkovaní utratí od vyše dvoch stoviek až po necelú päťstovku. Ročne tak vyjde parkovania i na tisícky eur.

Petržalka situáciu rieši

Riešenie pre ľudí v podnájme ponúka bratislavská mestská časť Petržalka. Tá s parkovacou politikou prišla ako prvá ešte v roku 2019 a stále sa riadi vlastným všeobecným záväzným nariadením. To prednedávnom opätovne predlžovala z dôvodu meškania celomestskej parkovacej politiky.

„Obyvateľom sme zo začiatku umožnili nahlásiť si administratívny trvalý pobyt na byt vo vlastníctve mestskej časti na Ulici Ondreja Štefanka,“ povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Meniť na tom nič neplánujú ani po zavedení celomestskej parkovacej politiky. „Administratívny trvalý pobyt je platnou formou trvalého pobytu, takže pre takýchto obyvateľov sa nezmení nič a sú právoplatnými rezidentmi Petržalky, respektíve Bratislavy,“ dodáva Halašková. Zdá sa, že práve v Petržalke by sa Nové Mesto i Bratislava mohli inšpirovať.

Začiatok už v októbri

Samotnému zavedeniu regulovaného parkovania predchádzajú rokovania a prieskumy. Napriek ohlásenému spusteniu už v októbri tohto roka ho nezavedú všetky zóny naraz. Okrem tých, ktoré sú už v prevádzke, začnú fungovať aj ďalšie, na ktorých sa mesto dohodne počas súčasných rokovaní. Následne budú pribúdať ďalšie. „Na základe vstupov od mestských častí sa spracúva prieskum parkovacích miest a vozidiel a podľa toho sa navrhnú hranice parkovacej zóny,“ vysvetľuje Katarína Rajčanová, hovorkyňa mesta Bratislava.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #parkovacia politika #parkovanie v Bratislave