Jar hotelierom nepriala. Počet hostí v marci klesol o štvrtinu

Hotely a penzióny navštívilo v treťom mesiaci tohto roka iba 34-tisíc návštevníkov. Medziročne ich tak bolo o štvrtinu menej. Aj to už ide o porovnanie s mesiacom, keď vypukla pandémia, hoci cestovný ruch vtedy ešte nezasiahla naplno. Stačí sa pozrieť na dáta spred dvoch rokov – dovolenkárov vtedy bolo 434-tisíc. Ukázali to najnovšie čísla Štatistického úradu.

24.05.2021 10:27 , aktualizované: 15:46
dovolenka, turistika, dovolenkar, tatry,... Foto:
Hotely a penzióny navštívilo v treťom mesiaci tohto roka iba 34-tisíc návštevníkov.
debata (2)

Za nelichotivou štatistikou vidí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska marcový zákaz ubytovania. Medzi povolené výnimky patrili okrem iných len služobne cestujúci. Rovnako tak mohla byť podľa Harbuľáka na základe predpisu lekára poskytovaná kúpeľná liečba. „V marcových štatistikách vidíme predovšetkým hostí v kúpeľoch a na služobných cestách,“ hovorí. Veľmi optimistický nie je ani do najbližších mesiacov. Opakovať sa bude situácia u minulého roka. „Počet prenocovaní aj v tomto roku klesne o viac ako 8 miliónov, čo je zhruba len 50 percent počtu prenocovaní, čo v roku pred pandémiou,“ hovorí Harbuľák.

Slovensko stále láka

Aké bude leto na Slovensku? Hoci mnohí sa nevedia dočkať mora, nájdu sa i takí, čo zostanú verní domovine rovnako ako vlani. „O dovolenku na Slovensku bude určite tiež záujem, či už ako o náhradu dovolenky v zahraničí, alebo o víkendové pobyty,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Zaváži najmä jednoduchšia organizácia či väčšia flexibilnosť, dodáva. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

Prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií zistil, že viac ako polovica respondentov zaznamenala v roku 2020 stratu na príjmoch najmenej 40 percent. Dlhodobé následky krízy sa podľa asociácie ešte len ukážu. Až 45 percent respondentov očakáva, že sa najskôr zotaví do roku 2023. Najhoršie na tom aj v tomto roku budú mestské hotely a penzióny. A to pre zrušené konferencie či pracovné cesty.

„Preferencia turistov počas leta sa zmenila i v covidovom období tak, že ľudia viac vyhľadávajú more a slnko, respektíve pobyty v prírode,“ hovorí Harbuľák. No situácia by sa mohla podľa neho o čosi zlepšiť v septembri. Očakáva, že z pohľadu biznis cestujúcich sa situácia mierne zlepší a v prípade, že sa pandemická situácia na jeseň výrazne nezhorší. Predpandemický rok 2019 to i tak nebude.

„Ubytovacie zariadenia dosiahli v prvom štvrťroku 2021 tržby v hodnote 9,6 milióna eur, čo bolo len 10 percent z tržieb v rovnakom období predchádzajúceho roka,“ informujú štatistici. Tržby zahraničných návštevníkov tvorili iba 19,6 percenta, teda 1,9 milióna eur. Až 80,4 percenta tvorili počas prvých troch mesiacoch tržby domácich návštevníkov.

Zahraniční turisti chýbajú

Núdza bude i v tomto roku o zahraničných hostí. „Nevyhnutne potrebujeme stanoviť podmienky a režim vstupu na územie Slovenska počas letnej turistickej sezóny, ktorá je pre domáci cestovný ruch a tisíce podnikateľov, najdôležitejšou časťou,“ hovorí Harbuľák. Bez jasných podmienok pre vstup do krajiny turisti nebudú prichádzať.

Ukazuje to i štatistika za marec. Medzimesačne počet hostí mierne stúpol, návštevnosť opäť ťahali najmä domáci turisti, ich počet sa zvýšil na 28-tisíc. Pribudli i cudzinci. „Návštevnosť v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa síce zvýšila o 15,8 percenta, naďalej však pretrvával vysoký medziročný prepad na úrovni 78 percent,“ informujú štatistici.

V treťom mesiaci tohto roka bolo zahraničných turistov iba šesťtisíc. „Marcová návštevnosť cudzincov v predchádzajúcom roku už bola poznamenaná pandémiou, preto na Slovensku prenocovalo len 51-tisíc osôb, ale rok pred pandémiou v roku 2019 ich počet prevyšoval 155-tisíc ľudí,“ informujú štatistici. V porovnaní s februárom sa počet cudzincov zvýšil o 13,6 percenta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #cestovný ruch #hotely #penzión #ubytovacie zariadenia