Živnostníci sú nespokojní. Štátna pomoc bola nedostatočná, obavy majú aj z daňovo-odvodovej reformy

Väčšina živnostníkov, malých a stredných firiem považuje ekonomický korona balíček za nedostatočný. O pomoc z neho nežiadali najmä preto, že nespĺňali zložité administratívne podmienky. Pritom výška podpory nezodpovedala množstvu súvisiacej administratívy a hroziacim sankciám.

21.05.2021 15:45
živnostník, SZČO, práca, drevo, dielňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podnikatelia požadovali predovšetkým zjednodušenie podmienok pomoci, nižšie odvody a zníženie administratívnej záťaže spojenej so schémami pomoci. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizoval Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) v spolupráci so Slovak Business Agency počas druhej vlny pandémie na jeseň roku 2020.

„Namiesto pomoci a podpory k podnikateľom prichádzajú informácie o úmysle vlády zvyšovať daň z pridanej hodnoty, meniť daňové pravidlá v neprospech živnostníkov, rušiť paušálne výdavky a 15%- tnú sadzbu dane z príjmov," hovorí Stanislav Čižmárik, prezident SŽZ. Lákavo znejúca formulka: „jedna daň a jeden odvod“ sa podľa neho na prvý pohľad javila ako nádej smerom k zjednodušeniu pravidiel. Pri detailnejšom skúmaní však v sebe skrýva nebezpečenstvo vyššej finančnej záťaže. Po roku zatvorených prevádzok a uprostred hospodárskej recesie sú to pre podniky zlé správy.

„Chýbajúce prostriedky pre plánovanú podporu mladých rodín navrhujeme získať zavedením účinnej reformy výberu DPH tak, že nárok na vratky DPH by mal každý subjekt až po zaplatení príslušnej faktúry. Tým by sa absolútne vylúčila možnosť daňových únikov,“ dopĺňa prezident Čižmárik. Práve to by bolo prínosom pre všetky vrstvy spoločnosti a nie rušenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov a podobné opatrenia.

Členov Zväzu navyše znepokojujú snahy vlády presadiť akúsi univerzálnu voľnú živnosť. Podmienky na jej získanie sú už dnes jednoduché a pri elektronickej komunikácií ju záujemca dostáva bezplatne. Sme toho názoru, že uviesť konkrétny predmet podnikania, ktorý chce firma vykonávať, je úplný základ a je to dôležitá informácia aj pre spotrebiteľa, pre uznávanie praxe v príslušnej činnosti a v neposlednom rade aj pre štátne orgány.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #živnostníci #daňovo-odvodová reforma