Koniec čiernych stavieb? Sme rodina prišla s návrhom zákona o výstavbe

Do medzirezortné konania idú až dva návrhy – a to zákon o územnom plánovaní a zákon o výstavbe. O návrhoch informoval predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, spolu s podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefanom Holým (Sme rodina). Tlačovej konferencie sa zúčastnia i poslanci Jozef Lukáč a Miloš Svrček (obaja Sme rodina).

06.05.2021 13:45 , aktualizované: 14:16
debata (2)

Spomínané návrhy by mali nahradiť terajší stavebný zákon. Ten má už 45 rokov a viackrát bol novelizovaný.

Na to, aby mohlo hnutie Sme rodina realizovať sľúbenú výstavbu štátnych nájomných bytov je najprv potrebné podľa Kollára zmeniť stavebný zákon. „Teraz po pandémii bude dôležité naštartovať ekonomiku a to aj tým, že začneme masívne stavať a to nielen cez infraštruktúrne stavby ako sú diaľnice, ale aj cez štátnu výstavbu bytov,“ vysvetlil šéf hnutia Sme rodina.

Po novom by mal vzniknúť jeden špecializovaný stavebný úrad. Nateraz sú stavebné úrady pod správou miest. Proti zmenám, ktoré sa dostali von pred zverejnením návrhu sa postavili mestá. A to i napriek tomu, že uznávajú, že stavebné konanie je zdĺhavé. Obávajú sa totiž väčšieho vplyvu developerov.

„Chceme nové a moderné postupy, ktoré už existujú v iných krajinách, kde sú odskúšané. Netreba vymýšľať koleso, ale len zaviesť do praxe, čo už funguje a je overené,“ povedal Holý. V rovnováhe musí podľa neho byť súkromný i verejný záujem. Vyhrávať by nemali tí, čo sa vyznajú v spleti pravidiel, či odsúvaním termínov bránia rozvoju obcí a miest, dodal Holý. „Zákon je napísaný, tak aby nemusel byť nikto vláčený po úradoch,“ povedal.

Návrhy tiež prenesú kompetencie stavebných úradov z obcí späť na štát, vysvetlil Holý. Zákon si podľa neho dáva za ambíciu ukončiť nelegálnu výstavbu. „Už nebude možné postaviť čiernu stavbu s tým, že si ju spätne zlegalizujem,“ povedal Holý. Stavba bez kolaudácie nebude totiž môcť byť napojená na inžinierske siete a štát bude môcť nariadiť jej zlikvidovanie.

Aké zmeny má zaviesť nový stavebný zákon

  • Novela redukuje procesy v stavebnom konaní na 13, teraz ich je 84. Celý proces by sa tak mal skrátiť zo skoro 300 dní, ktoré sú dnes potrebné na vydanie stavebného povolenia, na cieľových okolo 45.
  • Stavebné konanie by malo byť plne digitalizované. Po novom projektant nahrá do systému projektovú dokumentáciu. Systém následne automaticky osloví dotknuté osoby a spustí 14-dňovú lehotu na posúdenie projektu. Prípadný rozpor sa bude riešiť na úrovni stavebného úradu.
  • Vzniknúť by mal špecializovaný osobitný stavebný úrad. Ten bude mať lokálne pobočky – minimálne na úrovni okresov.
  • Naďalej bude prebiehať i posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Po novom bude namiesto dvoch osobitných procesov len jeden.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #Boris Kollár #Holý