Cigary a tabak s nižšou spotrebnou daňou bude možné dopredávať do konca januára budúceho roka

Ak by poslanci pozmeňujúci návrh neschválili, balenia cigár a cigariek by bolo možné dopredávať do konca mája tohto roka a balenia tabaku do konca júla tohto roka.

04.05.2021 18:43
cigara, cigareta, drinh, fajčenie, alkohol,... Foto:
Cigary bude možné s nižšou spotrebnou daňou predávať celý tento rok.
debata

Cigary, cigarky a tabak s pôvodnou výškou spotrebnej dane bude možné dopredávať až do konca januára budúceho roka. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k zákonu o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý v utorok schválil parlament.

Koaliční poslanci tento krok zdôvodnili pandemickými opatreniami, ktoré neumožňujú skorší dopredaj týchto tabakových výrobkov. Ak by poslanci pozmeňujúci návrh neschválili, balenia cigár a cigariek by bolo možné dopredávať do konca mája tohto roka a balenia tabaku do konca júla tohto roka.

Cigarety od februára tohto roka zdraželi. Spotrebná daň za krabičku cigariet sa zvýšila o 40 centov. Spotrebné dane na bezdymové tabakové výrobky (BTV) stúpli o 72 percent, čím sa celková cena balenia BTV od februára zvýšila takisto o 40 centov.

Ceny cigariet a BTV sa pre fajčiarov zvýšia aj v ďalších dvoch rokoch. Od februára budúceho roka cena cigariet a BTV vzrastie zhodne o 20 centov a od februára 2023 o ďalších 20 centov. Zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky prinesie štátu v tomto roku 102,1 milióna eur, v roku 2022 vyše 187 miliónov eur a v roku 2023 ďalších 253,5 milióna eur. Novelou zákona sa zvyšujú nielen sadzby na cigarety, rovnakým tempom stúpa aj sadzba na tabak.

debata chyba
Viac na túto tému: #tabak #fajčiari #spotrebná daň #cigary #cigarky