Vlani bola na Slovensku poskytnutá štátna pomoc vo výške viac ako 1,6 miliardy eur

V minulom roku bola na Slovensku poskytnutá štátna pomoc v celkovej výške 1,654 mld. eur. Z toho 60 % bolo poskytnutých z národných zdrojov a zvyšok predstavovali prostriedky z fondov Európskej únie. Ako ďalej vyplýva zo správy predloženej Protimonopolným úradom SR (PMÚ) na medzirezortné pripomienkové konanie, celková výška poskytnutej štátnej pomoci za uplynulý rok medziročne narástla o 1,046 mld. eur, čo predstavuje zvýšenie o viac ako 170 %.

03.05.2021 11:55
debata (2)

„Výraznejšie zvýšenie objemu finančných prostriedkov poskytnutých v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 je spôsobené najmä prebiehajúcou pandemickou situáciou a poskytovaním finančných prostriedkov podľa Oznámenia Komisie – Dočasný rámec pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej nákazou COVID-19," objasňuje v materiáli PMÚ. Najväčší objem štátnej pomoci vlani poskytli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (48 %), Ministerstvo hospodárstva SR (24 %) a Slovak Investment Holding (9 %).

V minulom roku bola štátna pomoc poskytnutá formou dotácií, nenávratného finančného príspevku a poskytnutých služieb (71 %), formou záruk za úvery (20 %), formou úľav na dani (8 %) a formou rizikového kapitálu (1 %), a to najmä podľa dočasného rámca pre opatrenia štátnej pomoci v súvislosti s nákazou COVID-19 (69 %), na ochranu životného prostredia (11 %) a na rozvoj regiónov (6,5 %). Štátna pomoc poskytnutá na pomoc malým a stredným podnikom tvorila v uplynulom roku viac ako 63 % z celkovej poskytnutej štátnej pomoci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Protimonopolný úrad #štátna pomoc