Plán na oživenie ekonomiky po uvoľnení opatrení neexistuje, varujú odborári

V pláne obnovy chýbajú reformy, ktoré by vytvorili a podporili nové odvetvia a zabezpečili nové pracovné miesta odolné voči krízam. Na Slovensku tiež zatiaľ neexistuje žiadny plán opatrení na oživenie ekonomiky po uvoľnení protipandemických opatrení. Vo svojom stanovisku to uviedla Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR v nadväznosti na pondelkové mimoriadne rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR.

26.04.2021 20:22
debata (4)

V pláne obnovy podľa KOZ chýbajú aj kroky na posilnenie iných odvetví priemyslu, než je automobilový – napríklad farmaceutický, či malých podnikateľov v službách, čo by zlepšilo odolnosť hospodárstva voči krízam.

„V tejto súvislosti upozorňujeme, že na Slovensku zatiaľ neexistuje žiadny plán opatrení na oživenie ekonomiky po uvoľnení protipandemických opatrení,“ napísali odborári na svojej webstránke s tým, že Plán obnovy a odolnosti je tak v súčasnosti jediný zdroj financií, ktoré by mohli byť využité aj na tento účel, čiže na obnovu.

Milan Krajniak Čítajte viac Firmy a odborári chceli rozšíriť plán obnovy. Šesť miliárd eur by na to nestačilo

Navrhované reformy a investície však podľa nich len čiastočne odpovedajú na budúce výzvy a skôr len dobiehajú zanedbané minulé reformy. Neposkytujú plán rýchleho oživenia ekonomiky po uvoľnení protipandemických opatrení v najviac zasiahnutých odvetviach.

„V Pláne obnovy a odolnosti chýbajú investície do pracovných miest, prechodné kompenzačné modely, či investície do služieb zamestnanosti. Služby zamestnanosti a aktívne opatrenia trhu práce sú oblasťou, ktorú je nevyhnutné vyhodnotiť, analyzovať, nastaviť opatrenia na novú situáciu a alokovať dostatočné množstvo prostriedkov do podpory tvorby pracovných miest,“ vymenovala konfederácia.

Odborári vyčíslili, že k plánu obnovy mali celkovo 10 rozsiahlych pripomienok, ktoré predložili ešte v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Z toho šesť pripomienok je zásadných, týkajú sa celého materiálu, konzultačného procesu, komponentov Udržateľná doprava, Dekarbonizácia priemyslu, Zlepšenie podnikateľského prostredia a Zdravé, udržateľné a konkurencieschopné verejné financie.

Zvyšné štyri pripomienky sú obyčajné. Konfederácia skritizovala, že posledná verzia dokumentu dorazila k sociálnym partnerom len niekoľko hodín pred rokovaním HSR.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KOZ #pandémia #plán obnovy