Pri kontrolách potravín sa zistili aj v období Veľkej noci nedostatky

Pri kontrolách potravín sa zistili aj v období Veľkej noci nedostatky. Vyplýva to zo správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Počas cielených kontrol inšpektori kontrolovali tovar charakteristický pre toto obdobie.

25.04.2021 12:51
debata (1)

„Inšpektori vykonali celkovo 548 kontrol, z čoho bolo 6 kontrol s nedostatkom. Prekontrolovaných bolo 252 právnych subjektov a 485 prevádzok. Kontrolované boli všetky významné obchodné reťazce, niektoré menšie obchodné prevádzky, veľkosklady a výrobcovia. Nedostatky boli zistené na 6 prevádzkach v celkovom počte 26 nedostatkov,“ spresnila ŠVPS.

Najviac nedostatkov bolo podľa správy v označení potravín (6), predaji po dobe spotreby a minimálnej trvanlivosti (5), v hygiene predaja a v hygiene budov (4) a hygiene prevádzky (4). Uložená bola jedna bloková pokuta vo výške 50 eur.

Počas cielených kontrol bolo podľa správy odobratých 322 vzoriek potravín, z čoho boli k 8. aprílu 2021 ukončené analýzy u 102 vzoriek, z čoho bolo 5 nevyhovujúcich vzoriek. „To predstavuje 4,9-percentnú porušenosť z ukončených vzoriek,“ spresnila veterinárna a potravinová správa.

Podľa správy ide o komodity lahôdky (1), iné sójové výrobky (1), mäsové výrobky (2), ryby a rybie výrobky (1). Z komodít bolo celkovo najviac odobraných vzoriek mäsových výrobkov (70), čokolády a cukroviniek (41), mlieka a výrobkov z mlieka (40), spracovaného ovocia a zeleniny (20), majonézy a majonézových výrobkov (13), škrupinového ovocia (12), trvanlivého pečiva (12), čerstvej zeleniny (9), liehu a liehovín (9). „Ďalšie úradné vzorky odobraté počas Veľkej noci sa priebežne vyhodnocujú a budú vyhodnotené dodatočne,“ doplnila veterinárna správa.

ŠVPS SR nariadila všetkým regionálnym veterinárnym a potravinovým správam v SR vykonať cielené kontroly potravín živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu vrátane lahôdkarských výrobkov, ktoré sa tradične konzumujú v období Veľkej noci (čokolády, cukrovinky, jemné pečivo, zelenina, zemiaky, cibuľa, šaláty, majonézy, víno, liehoviny, potraviny živočíšneho pôvodu – najmä mäsové výrobky, mliečne výrobky, vajcia). V rámci cielenej kontroly sa sledovali aj hygiena predaja, hygiena skladovania, preprava, manipulácia a dodržiavanie teplotného reťazca potravín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kontrola