Zimná sezóna sa hotelom nevydarila. Pomôže im uvoľnenie opatrení?

Prázdne svahy, prázdne izby. Hotelom sa ani vo februári veľmi nedarilo. Hoci oproti januáru boli čísla predsa len o chlp lepšie, medziročne sa počet hostí prepadol o 94 percent. Ukázali to najnovšie dáta Štatistického úradu.

24.04.2021 07:00
debata

Hotely a penzióny privítali len necelých tridsaťtisíc hostí, vlani ich bolo vyše šesťstotisíc. „Išlo o cestujúcich za účelom výkonu práce alebo návštevy zdravotníckeho či kúpeľného zariadenia takmer výlučne zo Slovenska,“ vysvetlili štatistici. Stúpla však dĺžka pobytov – a to priemerne takmer o dva dni.

Lepšie čísla hotelieri nečakajú ani v najbližších mesiacoch. A to i napriek tomu, že mnohé hotely sú už týždeň otvorené. „Očakávame aj prepad počas ďalších mesiacov. Avšak nemal by byť taký ako vo februári,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Čo prinesie ubytovacím zariadeniam tento rok? Podľa prognózy, ktorú vypracovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, sa ukazuje, že napriek postupnému uvoľňovaniu opatrení bude celoročný pokles hostí výrazný. „Presahovať budú určite 50 percent a viac,“ hovorí Harbuľák. Rátať sa podľa neho však dá s tým, že počet prenocovaní pôjde ako-tak hore. A to najmä po tom, čo sa otvoria masáže, bazény a wellnesscentrá. Práve tie sú totiž hlavným lákadlom pre turistov.

Lesk a bieda mestských hotelov

V aktuálnej situácii budú slúžiť hotely a penzióny najmä pre víkendových návštevníkov. „V kurze budú turisticky vyhľadávané lokality,“ tvrdí Harbuľák. Takisto aj lokality, kde sa ešte lyžuje. Jeho predpoklady potvrdzujú i dáta za február, keď najviac času strávili turisti v Trenčianskom a Banskobystric­kom kraji.

Najhoršie na tom i v tomto roku budú mestské hotely a penzióny, odhaduje asociácia. Práve ubytovacie zariadenia v mestách zívajú prázdnotou pre zrušené konferencie či pracovné cesty. Tie počas pandémie totiž klesli na minimum či sa presťahovali do on-line priestoru. Najviac budú trpieť v tomto roku podľa Harbuľáka mestské hotely. „Nemožno očakávať, že by sa dopyt po ich službách radikálne zmenil,“ hovorí. K miernemu zlepšeniu môže prísť až na jeseň, očakáva Harbuľák.

Koľko ľudí príde?

Hotel Most Slávy v Trenčíne otvorí, až od 1. mája. „Záujem ľudí o pobyty v našom zariadení je,“ potvrdila jeho riaditeľka Mária Kočišová. Vidí za tým i to, že ostalo veľa pobytov z minulého obdobia a ľudia sa zaujímajú o ich využitie práve teraz.

Optimistickí sú i v Trenčíne. „Aj keď sme mestský, biznis hotel, veríme, že hostia budú,“ hovorí Dušan Hrúza, riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne.

Pension Relish v Rajeckých Tepliciach bol vlani otvorený iba necelé tri mesiace. „Celkový prepad tržieb za minulý rok dosiahol takmer sto percent,“ hovorí pre denník Pravda jeho majiteľka Denisa Cabadaj Ogino. Verí, že sa to s postupom času zlepší. Teplice totiž patria do hľadáčika kúpeľných hostí. „Otvárame ale pre radosť, z finančného hľadiska je to stále pre nás nerentabilné ,“ hovorí majiteľka rajeckého penziónu. Naďalej čaká aj na pomoc z rezortu dopravy. „Dosiaľ sme bez dotácií, čakáme na odvolania,“ povedala Cabadaj Ogino.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #cestovný ruch #hotely #penzión #ubytovacie zariadenia #AHRS