Reštaurácie od pondelka otvárajú terasy. Ako budú fungovať?

Už nie len cez okienko či na objednávku. Niektoré reštaurácie otvoria svoje letné terasy už od pondelka, iné ešte vyčkávajú. Viaceré i preto, že hygienici zverejnili presné podmienky až v piatok poobede.

25.04.2021 06:00
debata (24)

„Otvorenie terás nie je jednoduché,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Nemožno preto očakávať, že otvorí čo len polovica podnikov. „Očakávame, že otvorí dvadsať – tridsať percent reštaurácií,“ hovorí Harbuľák. Počíta, že postupne toto číslo porastie.

Vyššej návštevnosti v gastroprevádzkach môžu terasy síce pomôcť, no skutočné uvoľnenie príde až s vyššími číslami zaočkovanosti a vytvorením kolektívnej imunity, upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. „Strach z pandémie môže mnohých ľudí odradiť od návštevy terás, no nesmieme byť skeptickí,“ hovorí.

Odhadnúť koľko podnikov naozaj otvorí, je ťažké. Reštaurácie podľa zakladateľa iniciatívy 10 pre gastro Viliama Pavlovského čakajú na otvorenie interiérov – od nich závisí zvýšenie návštevnosti. „Potrebujeme rokovať o jasných pravidlách a termíne, kedy sa tak stane,“ hovorí Pavlovský.

Opäť sa čakalo

Hoci vláda predstavila postupné uvoľňovanie opatrení pre gastrosektor a fitnescentrá už v stredu, prevádzky museli počkať na vyhlášku hygienikov. Tá prišla až v piatok poobede. „Podnikatelia budú mať dva dni, aj to víkend, aby svoj biznis rozchodili,“ hovorí Koreny. Vzhľadom na pandemickú situáciu schvaľuje, že proces otvárania ekonomiky bude postupný. Nikto si totiž v najbližších týždňoch nechce zopakovať ďalší lockdown, dodáva Koreny.

„Podniky je možné zatvoriť takmer zo dňa na deň, ale v mnohých prípadoch nie je reálne ich otvoriť zo dňa na deň,“ hovorí Koreny. Podnikatelia v gastrosektore preto potrebujú poznať plán ďalšieho otvárania, vysvetľuje. Iniciatíva Pomoc pre gastro preto ešte minulý týždeň výzvu a list hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi, aby sa hygienici upriamili na plán návratu gastrosektora k bežnému fungovaniu.

Aké podmienky platia pre reštaurácie od pondelka 26. apríla

V piatok poobede zverejnil Úrad verejného zdravotníctva vyhlášku, ktorá upravuje fungovanie terás. Vyhláška nerieši počet ani zloženie osôb za stolom na terasách – teda spoločná domácnosť, mimo spoločnej domácnosti. „Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške,“ spresnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Ako to bude s rúškami? „Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov,“ vysvetľuje Račková. Počas konverzácie majú byť nasadené na tvári, dodala.

  • Povoľuje sa prevádzka terás (exteriérových častí prevádzok verejného stravovania),
  • Stále platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.

Jedlá a nápoje je možné podávať:

  • zabalené pre odber so sebou,
  • v exteriérovej časti prevádzky: za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.

Čo musia reštaurácie dodržať:

  • Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (tu neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov).
  • Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
  • Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
  • Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
  • Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
  • Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
  • Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.

O kávu či jedlo na terase bude záujem

„V pondelok otvárame všetky naše terasy a tešíme sa, že ľudia si konečne budú môcť sadnúť s kamarátmi alebo rodinou,“ hovorí Ján Laš z Medusa. Netreba zabúdať, že gastroprevádzky boli zatvorené niekoľko mesiacov, čo im spôsobilo značný výpadok finančných prostriedkov, pripomína. Laš očakáva, že záujem bude, no zaváži i vývoj epidemiologickej situácie.

Radosť z otvorenia terasy svojej obľúbenej kaviarne má i čitateľka denníka Pravda Veronika z Bratislavy. „Už bolo načase, sociálny kontakt mi chýbal, už nech je pondelok,“ hovorí. Takých ako ona ja iste mnoho, zaváži však i počasie. Predsa len v daždi a vetre terasy až tak nelákajú.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #gastro prevádzky #gastro podniky