Ak by sa stravné zvyšovalo podľa bežných pravidiel, došlo by k jeho zvýšeniu už v polovici minulého roka. Slováci by tak dostávali denne na stravných lístkoch a kartách minimálne o 19 centov viac, čo by vychádzalo v priemere 4,18 eura na mesiac.
Kvôli zmrazeniu rastu stravného začiatkom roku 2020 by v súčasnosti reštaurácie i rodiny mali potenciálne až o jeden stravný lístok mesačne navyše. Mesačne by totiž minimálne stravné vzrástlo priemerne o 4,18 eura. Náklady na obedy sa však zamestnancom predražili aj kvôli poplatkom za donášku.
To, že súčasná výška príspevku na stravu už nestačí, potvrdzuje aj nedávny prieskum agentúry 2muse na vzorke 1 000 zamestnancov využívajúcich stravné lístky, karty alebo finančný príspevok. Tí sa v prieskume vyjadrili, že ich priemerná útrata za obed sa pohybuje na úrovni 7,30 eura. V porovnaní s februárom 2020 (zber dát prebehol pred zavedením protipandemických opatrení) je to nárast o 80 centov.
Čítajte viac Gastrosektor bol oklamaný, ohlásená pomoc je stále nedostupná, tvrdí iniciatíva 10 pre gastro„Podľa samotných spotrebiteľov už minimálne stravné na úrovni 3,83 eura na deň absolútne nekorešponduje s realitou. Prakticky je to len polovica z toho, čo ľudia platia za obedy. Za zváženie určite stojí inšpirovať sa susedným Rakúskom, ktoré už na začiatku pandémie zdvojnásobilo stravné v krajine zo 4 na 8 euro denne,“ navrhuje Štefan Petrík, prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE).
Priemerná úroveň príspevku na stravu, ktorú na Slovensku zamestnanci dostávajú od svojho zamestnávateľa, sa v súčasnosti pohybuje len na úrovni 4 eur.