Koniec nerovnej pláce? Ženy na Slovensku zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži

Ženy trápi i pretrvávajúca platová nerovnosť. Tá sa v únii pohybuje okolo 14 percent, na Slovensku dosahuje takmer pätinu. Osobnú skúsenosť s nižším platom má aj Violeta Luca, CEO spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko. Pred dvadsiatimi rokmi totiž zarábala na manažérskej pozícii o 25 percent menej ako jej predchodca. Prišla na to po roku práce. Ani zďaleka však nie je jediná. Príkladov z praxe existuje mnoho. A aj dôvodov.

19.04.2021 10:00
debata (11)

"Sú to individuálne skúsenosti, zručnosti a prax zamestnancov, úroveň dosiahnutého vzdelania, ale aj rozdielne profesie,“ hovorí analytička 365.bank Jana Glasová. Existujú totiž oblasti či odvetvia, v ktorých sú priemerné platy vyššie, ale pracuje v nich viac mužov ako žien, napríklad IT sektor či technické odvetvia, dodáva. Okrem toho sú, samozrejme, rozdiely dané aj tým, že ženy v určitej fáze svojho života odchádzajú na materskú dovolenku, keď ich zárobok výrazne klesá.

Zároveň platí, že ženy často uprednostňujú starostlivosť o rodinu pred kariérou, kvôli čomu nezastávajú tak často napríklad manažérske a lepšie platené pozície. "Ak neurobíme zásadnejšie zmeny v aktuálnom nastavení politík, bude podľa niektorých prieskumov trvať minimálne ďalších 100 rokov, aby ženy dosiahli rovnaké postavenie ako muži v prístupe k moci, zdrojom a uznaniu,“ hovorí Alena Kanabová Senior Manager & Corporate Citizenship Lead v Accenture Slovakia.

Zmenu by podľa viacerých mohlo priniesť aj flexibilnejšie pracovné prostredie, a tiež osobné ciele v prípade platovej rovnosti, ktoré si nastavia samotné spoločnosti. „Podporujeme inovatívne prístupy, ktoré umožňujú podporiť kariérny rozvoj žien a stanovili sme si globálne konkrétne ciele, napríklad 40-percentné zastúpenie žien vo vedúcich pozíciách do konca roka 2021,“ povedal počas konferencie Branislav Sandtner, generálny riaditeľ spoločnosti CITI na Slovensku.

Pozitívnym príkladom je aj Slovenská akadémia vied. Podľa jej predsedu Pavla Šajgalíka je pomer ženských a mužských vedcov už teraz takmer 50 na 50. A situácia sa začína obracať aj v prípade vedúcich pozícií. "Keď sa pozrieme napríklad na vedúcich projektov – v našom prípade projekty VEGA – 60 percent tvoria mužskí vedúci a 40 percent ženské vedúce,“ dodáva Šajgalík. A to isté platí podľa neho aj o riaditeľkách a riaditeľoch ústavov SAV.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #nerovnosť