Potravinárstvo je najväčším spracovateľským odvetvím EÚ, Slovensko jeho potenciál nevyužíva

Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov, generujú obrat 1 205 miliárd eur.

16.04.2021 15:23
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Potravinársky a nápojový priemysel je hlavným prispievateľom do európskej ekonomiky.
debata (2)

Európska asociácia potravinárskeho a nápojového priemyslu FoodDrink Europe tento týždeň publikovala dáta za európsky potravinársky priemysel. Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov, generujú obrat 1 205 miliárd eur pridanej hodnoty, čo robí toto odvetvie najväčším výrobným odvetvím v Európskej únií.

V polovici krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví. EÚ zostáva aj najväčším svetovým exportérom potravín a nápojov s pozitívnou obchodnou bilanciou za rok 2020 vo výške 67,1 miliardy eur. Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov, generujú obrat 1 205 miliárd eur.

Najsilnejšie odvetvie

Potravinársky a nápojový priemysel je hlavným prispievateľom do európskej ekonomiky, pričom jeho podiel vo výške 1,9 percenta (za rok 2017) je vyšší ako ostatné výrobné odvetvia, napríklad aj automobilový priemysel. V roku 2017 generovalo celé odvetvie obrat vo výške 1 205 miliárd eur a pridanú hodnotu vo výške 266 miliárd eur. Potravinárstvo zostáva aj najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví EÚ, s celkovým počtom zamestnancov 4,82 milióna. Najväčšími producentmi potravín sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, pričom vo viac ako polovici členských krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví.

nakupovanie, rúška, mama, dieťa, potraviny Čítajte viac Svetové ceny potravín naďalej rastú, aktuálne hodnoty sú najvyššie od júla 2014

Najväčším potravinárskym odvetvím v rámci EÚ je mäsospracujúce odvetvie s 20-percentným podielom na obrate, nasleduje výroba nápojov (15 %) a pekárenské odvetvie (14 %) Top 5 potravinárskych odvetví tvorí tri štvrtiny celkového obratu odvetvia a zamestnáva viac ako 80% z celkového počtu zamestnancov v odvetví. Malé a stredné podniky tvoria 99,2 percenta počtu potravinárskych podnikov v odvetví, generujú obrat 515 miliárd eur, čo predstavuje 42,7-percentný podiel na celkovom obrate odvetvia a zamestnávajú 2,8 milióna zamestnancov.

Obchodný prebytok

Zahraničný obchod Európskej únie s potravinami a nápojmi dosiahol v roku 2020 pozitívnu obchodnú bilanciu vo výške 67,1 miliardy EUR, čo predstavuje navýšenie oproti predchádzajúcemu roku o 7%. Z EÚ sa exportovali potraviny a nápoje v hodnote 145 miliárd EUR, import poklesol o 3% a predstavoval hodnotu 77,9 miliárd EUR.

„Čísla európskeho potravinárskeho a nápojového priemyslu ukazujú, že potravinárstvo má veľký potenciál na vytváranie pridanej hodnoty pre národnú ekonomiku, ako aj zamestnanosť. Slovenská republika zďaleka nevyužíva potenciál, ktorý výroba potravín prináša," doplnil Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska s tým, že pokiaľ ide o obnovu Slovenskej republiky a správnne nastavenie do budúcnosti, je podpora výroby potravín zásadná nielen z pohľadu napĺňania základných európskych stratégií, ako je Európska zelená dohoda či stratégia Z farmy na stôl, ale aj z pohľadu zabezpečenia rozvoja regiónov a stabilizácie zamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinárstvo #Potravinárska komora Slovenska #výroba potravín