Ženy majú na to, aby zastávali vedúce pozície vo vede či technike. Treba len podporu spoločnosti, aj rodiny

Naprávanie chybných vzorcov vnímania schopností žien pomôžu reálne príklady z praxe, najmä pracovné výzvy a projekty, na ktorých sa aktuálne podieľajú ženy doma aj v zahraničí. Na to, aby sa ženy na Slovensku viac orientovali na prácu a kariéru v oblasti STEM (science, technology, engineering and mathematics) je potrebná motivácia doma aj v škole, ako aj podchytenie talentov v mladom veku. Prispievajú k tomu aj priaznivejšie pracovné podmienky, ktoré vedia zamestnávatelia svojim zamestnancom ponúknuť. Zhodli sa na tom hostia tretieho ročníka konferencie Women in Business, ktorú organizovala Americká obchodná komora v SR. Denník Pravda je mediálnym partnerom konferencie.

15.04.2021 16:06
debata (5)

Podporu ženám vyjadrila hneď v úvode aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej je pre každú spoločnosť dôležité, aby dokázala naplno využiť svoj potenciál a talenty v ich rozmanitosti. „Nemôžeme si preto dovoliť nezapojiť do pokroku vo vede a technológiách vzdelané a nadané ženy. Je síce pravda, že naše ženy nijako nezaostávajú v dosahovaní vysokoškolského vzdelania, práve naopak – tvoria väčšiu časť absolventov univerzít. Ale keď sa na kariéry žien a mužov pozrieme niekoľko rokov po získaní diplomu, vidíme rozdiely, ktoré sú v neprospech žien," hovorí. Pod túto skutočnosť sa podľa nej podpisuje množstvo okolností. "Mám na mysli najmä stále prítomné stereotypy a predsudky, ktoré ženy – na škodu nás všetkých – odsúvajú z kariérnych dráh,“ dodáva prezidentka.

Na konferencii odznel inšpiratívny príbeh Michaely Musilovej, slovenskej astrobiologičky, riaditeľky simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS v USA. Hovorila o svojej neľahkej ceste, pričom veľakrát musela pracovať omnoho viac a získať výrazne lepšie výsledky ako jej mužskí kolegovia, aby ju jej nadriadení začali brať vážne. "Za posledných 14 rokov, odkedy som sa dala na dráhu astrobiologičky, sa veľa vecí zmenilo k lepšiemu. Na International Space University, kde pôsobím ako hosťujúca profesorka, sme sa tešili v r. 2015 že sme mali konečne 30% žien účastníčok našich programov. Teraz je to viac- menej 50%, aj účastníčok aj vyučujúcich. Hlavný trend, ktorý som si všimla je, že ženy a dievčatá do určitej miery potrebujú vidieť vzory. Jednou z mojich motivácií je pomôcť vytvoriť prostredie pre ďalšie ženy a dievčatá v STEM, kde sa budú cítiť vítané a kde sa budú môcť realizovať bez problémov, ktorým som čelila ja,” dodala Musilová.

Búranie predsudkov

Nové nastavenie myslenia a prístupu nielen vo firemnom prostredí je jedným z predpokladov úspešného boja proti stále pretrvávajúcim predsudkom. Martina Schusterová, Head of Education & Development Center v spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia v tejto súvislosti povedala: “Je nevyhnutné, aby sme zahodili zaužívané vzorce z minulosti a sústredili sa na potenciál a talent namiesto pohlavia. Tak ako muži dokážu byť skvelí kuchári, či vizážisti, tak aj ženú sú kvalifikované v IT a technických a vedeckých oboroch. Dôkazom sú mnohé úspešné ženy. Nazerajme na dievčatá už v školskom veku na to, čo môžu dokázať namiesto toho, čo by mali robiť.”

Mirjana Krolo, Chief Operation Officer iptiQ v spoločnosti Swiss Re si myslí, že je potrebné najmä povzbudenie záujmu, poukázanie na dobré a zaujímavé vzory: „Som presvedčená, že každý človek by mal mať možnosť napĺňať svoje profesionálne sny, so záujmom, zanietením a tvrdou prácou. Z môjho pohľadu rozdiely v schopnostiach mužov a žien robiť vedu a výskum neexistujú.“

Platová nerovnosť

Väčšie zastúpenie žien vo vede by dokázalo pomôcť aj v súvislosti s platovou nerovnosťou, ktorá medzi mužmi a ženami neustále pretrváva. „Kreatívne a rozmanité prostredie, kde sú zastúpené ženy i muži, prispieva v každej firme k výnimočným synergiám. Oblasť vedy a techniky nie je výnimkou, rovnako ako oblasť finančných služieb. Teší ma, že v Citi podporujeme inovatívne prístupy, ktoré umožňujú podporiť kariérny rozvoj žien a stanovili sme si globálne konkrétne ciele, napr. 40% zastúpenie žien vo vedúcich pozíciách do konca roka 2021," hovorí Branislav Sandtner, generálny riaditeľ spoločnosti CITI na Slovensku.

Médiá, škola, politici, ale aj zamestnávatelia do veľkej miery ovplyvňujú, ako sú ženy na verejnosti vnímané a ako sa nazerá na ich potreby a očakávania. Americká obchodná komora v SR sa snaží dlhodobo zvyšovať povedomie o ženách v biznise, ako aj upozorňovať na závažné témy, ktorým aktuálne čelíme.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stereotypy #veda a technika #ženy v IT #women in business