Zamestnávatelia boli štedrí. Počas krízy poskytovali zamestnancom nadštandardné stravné

Koronavírusová kríza nezasiahla výšku stravného tak ako iné zložky príjmov zamestnancov. Podľa údajov Asociácie moderných benefitov zamestnávatelia na svojich zamestnancoch nešetrili. Počas celého roku 2020 im totiž poskytovali príspevok na stravu vyšší ako zákonné minimum. Pri stravných kartách išlo v priemere o 4,06 eura na deň, pri stravných lístkoch o 4,10 eura na deň.

13.04.2021 09:55
debata

„Zamestnávatelia dlhodobo používajú stravné lístky na to, aby zamestnancom poskytli čosi navyše,“ hovorí Štefan Petrík, prezident Asociácie moderných benefitov AMOBE. Stravné je totiž maximálne flexibilným benefitom, pri ktorom si zamestnávatelia vedia presne nastaviť, koľko dokážu dať svojim zamestnancom navyše. „Zamestnávatelia na Slovensku sú vo všeobecnosti štedrejší ako im prikazuje zákon. Vidieť to aj na štatistikách za minulý rok, kde aj v mesiacoch s najnižšou priemernou stravnou jednotkou na deň to bolo stále viac ako zákonné minimum a viac ako v rovnakom období roku 2019,“ vysvetľuje Petrík.

Stravné lístky ani kredit na kartách nie sú zdaňované a neplatia sa z nich ani odvody. To z nich robí ideálny sociálny benefit na podporu zamestnancov. „Už roky platí, že euro do stravného je eurom do peňaženky zamestnanca. Aj preto sa priemerná výška stravného dlhodobo drží nad zákonným minimom,“ dopĺňa Petrík.

Naposledy sa stravné zvyšovalo 1. júla 2019. Už počas júna 2019 však bolo priemerné stravné aj na kartách, aj na lístkoch u klientov členov AMOBE vyššie ako nové minimum. Na výhodnosti stravných lístkov a kariet pre zamestnancov sa nič nemení ani po zavedení finančného príspevku. „Dáta nám historicky ukazujú, že zamestnanec cez lístky a karty dostáva dlhodobo viac ako minimálny príspevok. Pri finančnom príspevku by bol však stratový. A to v prípade, ak by za súčasných podmienok dostával stravné vo forme finančného príspevku vo výške viac ako 5,10 eura na deň,“ hovorí Petrík. Z hodnoty nad touto úrovňou sa totiž z finančného príspevku musí platiť daň z príjmu ako i odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Naopak, stravné na karte a lístkoch je pre zamestnanca oslobodené v celej jeho výške.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravné #stravné lístky