V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. „Najviac z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka, len za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu,“ upozornila analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová. Dôvody sa podľa nej dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok.
Popri desiatkach ukončených gastrobiznisov vznikli stovky nových. Na slovenskom trhu pribudlo až 744 nových eseročiek poskytujúcich reštauračné služby. Nové podniky vznikali postupne počas celého minulého roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred definitívnym vypuknutím krízy, a to v januári, v júni a v júli, keď v každom z týchto mesiacov vzniklo približne 80 spoločností.
Aj za týmto scenárom vidí Štěpánová vplyv pandémie. Množstvo podnikateľov podľa nej rozbehlo online donášku jedla, keďže pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory prispôsobené na usadenie hostí. Podobne sa začal aj rok 2021. V tomto týždni pôsobilo na Slovensku v gastrosektore dovedna 8990 spoločností.
Z dát poradenskej spoločnosti vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie desať reštaurácií, no zároveň vzniklo 25 nových. Podobná situácia je aj v Českej republike, kde v roku 2020 zaniklo 636 gastroprevádzok, no pribudlo 1224 nových. V tomto roku ukončilo činnosť 43 reštaurácií a 62 ju rozbehlo. U našich západných susedov tak pôsobí dovedna 22 355 reštaurácií, ktoré podnikajú ako spoločnosti s ručením obmedzeným.