Hotelov a reštaurácií na predaj pribúda. Oproti minulému roku je ich takmer o tretinu viac

Prázdne hotely a penzióny, prežívajúce reštaurácie. Pandémia odvetvie cestovného ruchu a gastrosektoru nešetrí. Nejedna prevádzka ukončila svoje podnikanie.

10.04.2021 18:00
debata (3)

Ostatne, stačí sa pozrieť na inzeráty. „Oproti roku 2019 evidujeme nárast ponúkaných penziónov a hotelov, reštaurácií či kúpeľov na predaj približne na úrovni 30 percent,“ hovorí pre denník Pravda Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk. V ponuke na predaj je ich aktuálne 637. Dôvodom predaja nehnuteľností je najmä nezvládanie splácania úverov pre pandémiu či zmena podnikateľskej činnosti. „Mnohí sa rozhodli, že už radšej ani neotvoria, lebo stratu, ktorú nabrali v posledných mesiacoch, budú splácať roky,“ hovorí Porubský.

Najviditeľnejšie je to v tradične turistických regiónoch, kde je rozšírené nielen gastroprevádzky, ale i zábavný priemysel, upozorňuje Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro. „Prázdnych priestorov po podnikoch, ktoré už skrachovali, pribúda,“ hovorí .

Nelichotivú štatistiku potvrdzuje i najnovší prieskum Európskej únie. Ten ukazuje, že bankrot hrozí až 80 percentám malých podnikateľov v gastrosektore. Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) preto vláde odporúča pripraviť stratégiu pre rozvoj celého cestovného ruchu u nás po pandémii. Pomohlo by však i odložiť daňové a odvodové povinnosti, znížiť byrokraciu či lepší prístup k financiám v prospech gastroprevádzko­vateľov.

„Ak štátna pomoc nepríde včas, ich počet bude prudko narastať,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Posledným bojovníkom o prežitie dáva akú-takú nádej zvýšenie pomoci pre cestovný ruch. Len túto stredu vláda oznámila, že dostanú ďalších 120 miliónov eur.

Bez hostí? Na predaj

Majitelia penziónov, hotelov či reštauračných priestorov začali predávať svoje nehnuteľnosti už počas prvej vlny. Počty turistov počas minuloročného leta klesli na hranicu 60 až 70 percent. A to nielen v dovolenkových či rekreačných oblastiach, ako sú Vysoké či Nízke Tatry, ale aj v mestách. Trend ešte zvýraznila minuloročná slabšia letná sezóna i lockdownová zima.

„To všetko v spojení so slabou štátnou pomocou sa podpísalo pod rastúcu ponuku v tomto segmente,“ hovorí Porubský. Zároveň dodáva, že najviac postihnuté regióny sú tie, kde bola najširšia ponuka ubytovacích zariadení.

„Žiadna firma v akomkoľvek podnikateľskom prostredí nie je schopná vydržať dlhodobé obmedzenie podnikania a mať pritom stále záväzky, ktoré sa kompenzujú pomaly,“ hovorí Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro!. Pripomína tiež, že uhrádzanie nákladov ani nie je v plnej výške.

Koľko stojí hotel či reštaurácia?

Ako prvé boli na predaj malé, takzvané rodinné, penzióny či hotely. Ceny sú rôznorodé. „V ponuke je reštaurácia za 50 000 eur, ako aj veľký penzión za 5 000 000 eur,“ hovorí Porubský. Jedným z penziónov, ktorý je na predaj na portáli Nehnuteľnosti.sk, je aj rodinný penzión na Liptove Pod Barancom. A to za 336-tisíc eur.

O cene rozhoduje najmä lokalita, veľkosť a stav nehnuteľnosti. Najdrahšie sú tie v turisticky najatraktívnejších lokalitách – či už pri národných parkoch, ale aj akvaparkoch a, samozrejme, v hlavnom meste. Tam majú totiž všetky nehnuteľnosti vyššie ceny, dodal Porubský. Zaváži i to, ako dlho je tá-ktorá nehnuteľnosť v ponuke.

Zmenu očakáva Porubský v druhej polovici tohto roka. „Väčšie hotelové, ale aj reštauračné siete sa budú snažiť uloviť do svojho portfólia reštaurácie a hotely, ktoré sa dostali počas tohto obdobia do problémov,“ predpokladá.

Do kúpy sa ľudia nehrnú

Aký je záujem? „Kupovať hotel alebo reštauráciu, prípadne celú sieť, keď kupujúci nevie, či a kedy bude môcť otvoriť, je veľmi riskantné,“ myslí si Porubský. Nateraz totiž nikto presne netuší, dokedy budú platiť opatrenia spojené s pandémiou. Azda i preto kupujúci vyčkávajú. Koľko prevádzok prežije pandémiu? Odhad iniciatívy Zachráňme gastro! Je veľmi pesimistický. „Situácia bola katastrofálna už minulý rok,“ tvrdí Laš.

Koreny apeluje, že ďalšie opatrenia sú nevyhnutné. Gastrosektor potrebuje odškodnenie podnikateľov postihnutých pandémiou i plán znovuotvorenia. Prehodnotiť a upraviť by sa podľa nej mal Covid automat. „Pripravoval sa v období, keď sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko,“ dodáva Koreny.

Koľko ľudí príde o prácu v cestovnom ruchu?

„Všetko bude záležať predovšetkým na schopnosti, ako rýchlo dokážeme otvoriť podniky a aké obmedzenia budú platiť počas letnej turistickej sezóny, ktorá je kľúčová,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Dôležitý však bude aj manažment pandémie nielen u nás, ale aj v iných krajinách. To sú faktory, na ktoré nedokážeme vplývať, a preto je ťažké predpokladať vývoj v oblasti zamestnanosti, do­dal.

„Podľa viacerých prieskumov môžu prísť v sektore stravovacích služieb, spoločne s ubytovacími službami počas pandémie o prácu desiatky tisíc ľudí,“ hovorí Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro. Pritom už počas jesene 2020 až dve tretiny prevádzok oznámili, že budú musieť ukončiť svoju činnosť – v prípade, že nedostanú pomoc od štátu vo forme úverov či štátnej pomoci.

Tržby v ubytovacích službách a v reštauráciách sa prepadli o 38 percent, ukazuje analýza FinStat, ktorá porovnávala finančné výsledky firiem za roky 2019 a 2020. „Analyzovaná vzorka firiem z cestovného ruchu a gastrosektoru vytvorila pred pandemickou krízou v roku 2019 mierny zisk desať miliónov eur na vzorke firiem, ktoré doteraz zverejnili účtovné závierky. Za rok 2020 však vytvorili sumárnu stratu 70 miliónov eur," informuje FinStat. Dodáva, že rok 2021 bude ešte horší pre viacero prevádzok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotely #reštaurácie a pohostinstvá #ubytovacie zariadenia