Prepad tržieb v maloobchode sa vo februári síce zmiernil, stále však patril k historicky najväčším

Pokles tržieb v maloobchode sa vo februári oproti januárovým hodnotám spomalil len mierne. Medziročne boli tržby nižšie o 14,7 % a už druhý mesiac po sebe si tak pripisujú historické miery prepadu. Pod úrovňou februára predchádzajúceho roka boli tržby celkovo v ôsmich z deviatich sledovaných činností maloobchodu. Maloobchodníkov naďalej ovplyvňovali protipandemické opatrenia, väčšina obchodov mala zavreté prevádzky a k celkovému poklesu mohol podľa Štatistického úradu SR prispieť aj nižší počet kalendárnych dní vo februári tohto roka, keď v prestupnom roku 2020 mal február o jeden deň naviac.

08.04.2021 09:06
debata

Celkový pokles v maloobchode ovplyvnilo najmä zaostávanie tržieb v podielovo najvýznamnejších činnostiach, a to v maloobchode v hypermarketoch a supermarketoch. Po raste tržieb počas takmer celého roka 2020 si v prvých mesiacoch roka 2021 tržby obchodníkov začali pripisovať najväčšie medziročné prepady od roku 2009, teda od poslednej zmeny metodiky. Tržby veľkých marketov sa vo februári medziročne znížili o 13,2 %.

Prehĺbil sa aj pokles tržieb v druhých podielovo najvýznamnejších činnostiach maloobchodu, a to v špecializovaných predajniach ostatného tovaru na 26,2 %, čím sa dostal na úroveň poklesu v čase prvej vlny pandémie COVID-19. Celkový pokles významne ovplyvnilo aj zaostávanie tržieb v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť o 23,9 % a v špecializovaných predajniach maloobchodu s pohonnými látkami o 14,2 %.

Pokles tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel pokračoval aj v druhom mesiaci roka 2021, oproti januáru sa však zmiernil na 11,2 %. Po poklese v predchádzajúcom mesiaci sa znova zvýšili tržby vo veľkoobchode, vo februári medziročne vzrástli o 5,8 %. Prepad tržieb v ubytovaní aj v reštauráciách a pohostinstvách sa oproti januáru síce mierne spomalil, naďalej však dosahoval historicky najväčšie hodnoty. V ubytovaní klesli februárové tržby medziročne o 86,3 %. V januári to bol pokles o 87,9 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev klesli vo februári o 54,8 %, v januári klesli o 55 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby #prepad tržieb