Sulík má na tento rok 12 priorít. Medzi nimi vodíkovú stratégiu i druhé podnikateľské kilečko

O tom aké výzvy stoja pred Slovensko a aké sú priority rezortu hospodárstva v roku 2021 informoval šéf rezortu Richard Sulík (SaS). A to spolu so štátnymi tajomníkmi ministerstva hospodárstva Jánom Oravcom a Karolom Galekom (SaS), zúčastnil sa i generálny tajomník služobného úradu Roman Achimský. Spoločne predstavili 12 priorít.

08.04.2021 10:00 , aktualizované: 11:13
debata (24)

„Dokopy máme na tento rok dvanásť priorít. Prvou je moja srdcovka národná vodíková stratégia. Druhou je svetová výstava EXPO v Dubaji,“ povedal na úvod Sulík. Úlohou ministerstva bude zabezpečiť zastupovanie krajiny. A to podľa ministra hospodárstva tak, aby „sme ukázali, čoho všetkého sme na Slovensku schopní a čo sa u nás vyrába“. Slovensko je totiž jednou z najpriemysel­nejších krajín, dodal.

Ďalšou z priorít je komplexná rekonštrukcia Kúpeľov Sliač, ktoré už dlhé roky chátrajú. Rekonštrukcia má byť financovaná z eurofondov. Rezort pod Sulíkovým staronovým vedením chystá i reformu ekonomickej diplomacie.

Priority ministerstva hospodárstva pre rok 2021

  1. Vodíková stratégia,
  2. EXPO Dubaj,
  3. rekonštrukcia Kúpeľov Sliač,
  4. reforma ekonomickej diplomacie,
  5. Kilečko 2.0,
  6. bránenie vzniku regulačnej záťaže,
  7. zmeny v ochrane spotrebiteľa,
  8. produktivita ekonomiky,
  9. spustenie 3. bloku atómovej elektrárne Mochovce,
  10. reforma energetickej legislatívy,
  11. vyrovnávanie regionálnych rozdielov cez výstavbu priemyselných parkov,
  12. znižovanie nákladov na chod ministerstva.

Kilečko 2.0

Keďže ministerstvo hospodárstva má pod palcom podnikateľské prostredie, nie je prekvapením, že i tento rok plánuje pokračovať v odstraňovaní byrokracie. Práve tá výrazne trápi firmy na Slovensku. „Našou prioritou je schválenie druhého balíka na zníženie administratívnej záťaže, ktorý obsahuje 469 návrhov,“ povedal Oravec. Druhé podnikateľské kilečko by malo priniesť opatrenia – od takpovediac kozmetických úprav ako zníženie frekvencie povinného umývania okien v prevádzkach či špeciálnej toalety len pre zamestnancov, až po sporné návrhy, ktoré nedali spávať hlavne odborárom. Kilečko totiž okrem zmien, ktoré sa už stihli pretaviť do novely Zákonníka práce, ako zrušenie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre firmy alebo koniec súbehu príplatkov za sviatky a víkendy, riešilo aj zrušenie povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť zdravotné posúdenie zamestnanca pracujúceho v noci najmenej raz za rok, či zrušenie preventívnej prehliadky pred nástupom do práce.

Oravec dodal, že ministerstvo hospodárstva už dostáva odpovede na jednotlivé návrhy z ostatných rezortov. „Dúfam, že sa nám to podarí schváliť na vláde a v parlamente v treťom štvrťroku tohto roka,“ povedal.

Ďalšou z priorít je i bránenie vzniku ďalšej regulačnej záťaže. Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh pravidiel ako jednotnú metodiku posudzovania vplyvov na podnikateľské prostredie. „Ak toto schváli vláda, tak je našou prioritou, aby sme naučili rezorty správne počítať vplyvy na podnikanie,“ povedal Oravec. Fungovať by to malo tak, že ak niektoré z ministerstiev zvýši záťaž na firmy o jedno euro, niekde bude musieť o jedno euro ubrať, vysvetlil. V budúcom roku by to už malo byť o dve eurá. V dlhodobom horizonte by tak záťaž mala klesať.

Ochrana spotrebiteľov po novom

Zmeny čaká i oblasť ochrany spotrebiteľa. Tá bola doteraz vnímaná ako bič na firmy, po novom sa má prístup zmeniť. „Presadzujeme, že je to ochrana občanov pred nepoctivými podnikateľmi, a tiež ochrana poctivých podnikateľov,“ vysvetlil Oravec. Spolupracovať chce ministerstvo i so Slovenskou obchodnou inšpekciou – a to v oblasti kontrol.

Rezort hospodárstva sa chce tento rok sústrediť i na konkurencieschop­nosť slovenskej ekonomiky – a to konkrétne cez produktivitu. Tá je totiž základným predpokladom, aby sme boli úspešný na medzinárodnej aréne. „Potrebujeme platformu, ktorá bude identifikovať tie parametre. Preto chceme založiť i radu vlády pre túto oblasť,“ povedal Oravec.

Mochovce i zmeny v energetike

Do konca tohto roka by mal byť v prevádzke tretí blok mochoveckej atómovej elektrárne. „Mochovce boli nášľapnou mínou, ktorú nám nechala bývalá vláda. Momentálne sme v stave vydávania prvostupňového rozhodnutia,“ povedal Galek. So zavážaním paliva by sa malo začať v septembri, čo je i uvedenie do skúšobnej prevádzky, dodal.

Rezort hospodárstva čaká i reforma energetickej legislatívy. Ide i o prenos takzvaného zimného energetického balíčka únie – teda zavedenie piatich eurosmerníc do našich zákonov. Deregulácia cien energií by mala byť financovaná i z Plánu obnovy. „Dostali sme 220 miliónov eur pre energetiku,“ povedal Galek. Pripomenul, že nedávno sa ukončil takzvaný stop-stav, keď sa do siete nemohli pripájať nové či navyšovať staré zdroje energie.

Ministerstvo hospodárstva sa tento rok bude venovať i vyrovnávaniu regionálnych rozdielov. A to cez výstavbu priemyselných parkov. Jedným z nich je nedávno ohlásený priemyslený park v Rimavskej Sobote.

Na ministerstve pokračuje upratovanie

Rezort hospodárstva pokračuje i v 10-percentnom znižovaní nákladov na svoj chod, ku ktorému sa zaviazali všetky rezorty. Týka sa to i ďalšieho znižovania počtu zamestnancov. „Robíme to nenásilnou formou. Presúvame zamestnancov, ktorí majú schopnosti na iné pozície,“ vysvetlil Achimský. Nenavyšuje sa tak podľa neho ani počet ľudí, ani náklady na mzdy.

Riešenie vidí Achimský i v rušení duplicitných činností. „Za dôležité považujem ukončiť proces elektronizácie ministerstva,“ povedal. Rezort tiež začal zo sťahovaním svojich úradov do budovy ministerstva hospodárstva, čaká ho i personálny audit.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Richard Sulík #výzvy rok 2021