Cestovný ruch a reštaurácie dostanú ďalších 120 miliónov. Menej ako sa čakalo

Sto miliónov podnikom dotknutých koronakrízou v cestovnom ruchu nestačí. Pomôcť má po novom ďalších 120 miliónov eur. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

07.04.2021 12:05 , aktualizované: 12:55
debata (26)

Dokopy tak cestovný ruch dostane 220 miliónov eur. Sto miliónov eur malo podľa výpočtov analytikov ešte v lete stačiť do konca roka 2021. „Všetko však zmenila druhá vlna pandémie. Súčasný stav sto miliónov eur postačil len do konca roka 2020,“ povedal Doležal.

Výzva by mala byť zverejnená v najbližších dňoch. „V tejto chvíli začíname pripravovať technické spustenie druhej etapy na portáli Slovensko.sk,“ povedal Doležal. Žiadať o pomoc teda budú môcť reštaurácie, hotely, penzióny, cestovné kancelárie, ale aj akvaparky či zoologické záhrady.

„Nechať týchto podnikateľov len tak, že nech sa zariadia, by bolo veľmi cynické od nás všetkých," povedal minister financií. Na túto pomoc sa skladajú všetci, ktorí platia akýmkoľvek spôsobom do štátneho rozpočtu, dodal Matovič.

Pôvodne však malo ísť o 179 miliónov eur, od minulého čísla sa skloňovalo už len 157 miliónov eur. Nakoniec je to ešte menej. Doležal pôvodnú sumu vysvetľoval prepočítaním nárokov. Ten rozdiel sú podľa neho peniaze pre veľké spoločnosti. Teda také, čo presahujú schému de minimis. Odobriť takzvanú veľkú pomoc – kde podniky budú môcť žiadať sumu viac ako 200-tisíc eur, však musí ešte Brusel. Najprv bola pre sektor cestovného ruchu odklepnutá pomoc vo výške 100 miliónov eur. Tá sa však vyčerpá len za minulý rok.

Bez pomoci z rezortu dopravy a štátneho rozpočtu hrozí ďalšie prepúšťanie a krach podnikov v cestovnom ruchu. „Tieto podniky sú už finančne úplne vyčerpané a dokážu prekonať obdobie bez tržieb len vďaka štátnej pomoci,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Navýšenie by malo podľa neho pokryť žiadosti za obdobie druhej vlny pandémie. Teda od novembra 2020 až do začiatku tohtoročnej letnej sezóny. „Očakávame, že situácia sa začiatkom leta zlepší, dôjde k otváraniu prevádzok,“ hovorí Harbuľák.

VIDEO: Matovičove úvahy o Ficovej špajze a 50 % DPH.

Video

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #pomoc pre gastro