Pandémia rast cien nehnuteľností nezastavila. Byty zdraželi najviac v Košiciach

Zníženie cien bytov a domov pre koronavírus? Práve naopak. Počas druhej vlny pandémie najviac zdraželi byty v centre Košíc. „V prvom kvartáli 2021 sa najvyššie nárasty výnimočne netýkajú hlavného mesta, ale skôr regiónov,“ hovorí Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk. Až o 14 percent zdraželi dvojizbové byty v Košiciach a trojizbové až o 20 percent.

06.04.2021 09:42
debata (7)

Počas minuloročnej jesene sa síce zdalo, že sa dynamický rast nehnuteľností spomalil. No už prvý štvrťrok 2021 ukázal, že záujem o nové bývanie na Slovensku ešte zďaleka nie je uspokojený. Ukázali to údaje portálu Nehnuteľnosti.sk

Zdraželi dvoj- i trojizbové byty

Záujem o 2-izbové byty spôsobil od januára navýšenie ceny, v Žiline o 4,1 percenta, v Bratislave I o 4,4 percenta či v Trenčíne o 4,8 percenta.

Ceny trojizbových bytov boli počas prvého kvartálu ustálené, rástli len minimálne. Byty zdraželi najmä v Košiciach I, v Žiline či v bratislavských mestských častiach Nové Mesto a Ružinov. „Byty s väčšou metrážou predstavujú stabilné bývanie pre väčšie rodiny a nie je o ne taký vysoký záujem, ako o štartovacie bývanie pre mladé páry, či investičné menšie byty,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.. V centre Bratislavy, ktoré nie je typickou lokalitou pre rodinné bývanie, väčšie byty za posledný rok dokonca zlacneli o 2,5 percenta, do­dal.

Video
S Martinom Čapom z realitnej kancelárie Riešime bývanie: Ceny nehnuteľností a chyby, ktoré robíme pri kúpe bytu.

Ceny na východe pridali

Menšie byty v metropole východu zdraželi od Silvestra v priemere o 10,5 percenta a medziročne o takmer pätinu. Najväčšie nárasty boli vidieť v centre Košíc. Dvojizbový byt tu v priemere vyjde na 128-tisíc eur. Ide o navýšenie 14,3 percenta v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka. Medziročne ceny poskočili až o 25,5 percenta.

„Situácia na realitnom trhu v Košiciach svedčí o akútnom nedostatku bytov vo všetkých segmentoch,“ hovorí Pružinský. Cena trojizbových bytov sa v centre Košíc za prvý kvartál zvýšila o 20,6 percenta. Mierne išli hore aj nájmy. A to i napriek tomu, že na celom Slovensku už niekoľko mesiacov klesajú, dodal Pružinský.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nehnuteľnosti #cena nehnuteľností