Národnej banke vlani klesol zisk o 87 percent

Hospodársky výsledok v porovnaní s rokom 2019 klesol podľa NBS najmä pre nižší výnos z prerozdelenia menového príjmu Eurosystému a navýšenie všeobecnej rezervy na finančné riziká.

31.03.2021 15:17
NBS, Národná banka Slovenska Foto: ,
Zisk Národnej banky Slovenska bol v uplynulom roku 26 miliónov eur.
debata (1)

Národná banka Slovenska (NBS) vlani dosiahla zisk 26 miliónov eur, čo je medziročný pokles o 87 percent. Hospodársky výsledok NBS znížili podporné protipandemické opatrenia, uviedla v stredu NBS.

„Uplynulý rok bol o ochrane ľudských životov a podpore ekonomiky. V snahe odvrátiť katastrofálne škody sme prijali sériu opatrení, vďaka ktorým sa to aj podarilo. Sú s tým spojené nemalé náklady, čo je vidno aj na výsledku hospodárenia, no výška zisku ide tu a teraz bokom,“ povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

Hospodársky výsledok v porovnaní s rokom 2019 klesol podľa NBS najmä pre nižší výnos z prerozdelenia menového príjmu Eurosystému a navýšenie všeobecnej rezervy na finančné riziká. „V oboch prípadoch ide o dôsledok nárastu menovopolitických operácií, čo bola reakcia na nestabilitu trhov, ktorú spôsobilo rozšírenie pandémie COVID-19,“ uviedol hovorca NBS Peter Majer.

Zisk NBS vo výške 26 miliónov eur je tvorený najmä z výsledku finančných činností. V roku 2019 dosiahla NBS zisk 212,1 milióna eur. Pre pandémiu zvýšila NBS všeobecné rezervy na finančné riziká o 140 miliónov eur a pandémia stála Národnú banku Slovenska podľa Majera celkovo 236 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS #Národná banka Slovenska