Opatrenia vo finančnej oblasti z dielne ministerstva financií parlament schválil

Poslanci odobrili aj navrhované zmeny z parlamentných výborov. Možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania e-mailom tak bude pre všetky daňové subjekty, teda aj pre tie, ktoré sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronickými prostriedkami.

30.03.2021 11:58 , aktualizované: 17:16
debata

Novela zákona tiež nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob. Podľa súčasne platnej právnej úpravy je možné tieto cigarety predávať, ponúkať na predaj alebo skladovať najneskôr do 31. marca. Lehota dopredaja sa predĺži aj pre bezdymové tabakové výrobky do 30. júna 2021. Novela tiež posúva úhrady odvodov z hazardných hier. Odvody splatné v období od účinnosti návrhu zákona do 31. augusta sa majú posunúť do konca decembra 2021.

Umožní sa aj použitie bežných výdavkov štátneho rozpočtu z predchádzajúceho roka, ktoré boli poskytnuté právnickej alebo fyzickej osobe ako bežný transfer po 31. júli rozpočtového roka 2020, do konca rozpočtového roka 2021. Netýka sa to miezd, platov či služobných príjmov. Použitie kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu z roku 2018 a 2019 bude možné až do konca roka 2022.

Problémy s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa materiálu zasiahli aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcov bytových domov a nebytových budov. Termín povinnosti predložiť ich ročné vyúčtovanie a správu o činnosti sa má preto posunúť z konca mája na koniec júla a zaviesť možnosť využitia elektronického hlasovania na schôdzach počas pandémie. Zákon by mal byť účinný dňom vyhlásenia.

Finančná správa: Oznámiť odklad e-mailom budú môcť všetci daňovníci

Oznámiť odklad daňového priznania e-mailom budú môcť všetky daňové subjekty, teda aj povinne elektronicky komunikujúci klienti finančnej správy (FS). Upozornila na to hovorkyňa FS Martina Rybanská a poskytla aj konkrétne inštrukcie, čo musí e-mail obsahovať. Zmenu schválil v utorok parlament, návrh zákona musí ešte podpísať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Daňovníkom na podanie daňového priznania k dani z príjmov za minulý rok už neostáva veľa času. Lehota bola stanovená na stredu 31. marca. Ak nestíhajú alebo z dôvodu pandémie sa dostali do problémov, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, respektíve o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia,“ zhrnula hovorkyňa.

O odklad teda budú môcť e-mailom po novom žiadať nielen „papierovo“ komunikujúci daňovníci, ale aj tí, ktorí komunikujú s FS povinne elektronicky. FS pripomína, že zároveň akceptuje i doteraz zaslané oznámenia o odklade daňových priznaní.

Ak chce daňovník oznámiť predĺženie lehoty, stačí, ak napíše finančnej správe e-mail na adresu podnety@financnasprava.sk. Hovorkyňa však upozornila, že e-mail musí obsahovať údaje, ako meno, priezvisko, dátum narodenia, DIČ alebo rodné číslo (prípadne dátum narodenia, ak ide o zahraničnú osobu), adresu trvalého pobytu, novú lehotu podania daňového priznania (30. apríla, 31. mája alebo 30. júna) a obchodné meno a IČO v prípade právnickej osoby – nepodnikateľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dán #respirátor