Remišová chce dať na zeleň 17 miliónov

Menej hluku, lepší vzduch a zdravšie životné prostredie. Ministerstvo investícií vyhlasuje novú výzvu na podporu verejnej zelene v mestách a mestských oblastiach. Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v nej rozdelí 17 miliónov eur.

26.03.2021 12:50 , aktualizované: 14:47
penzista, záhradník, kvetinárstvo, pracujúci... Foto:
Peniaze zo zelenej výzvy možno využiť aj na obnovu parkov.
debata

„Z najnovšej výzvy budeme financovať nielen výsadbu a obnovu parkov, ale aj ďalšie opatrenia, ktoré napomôžu zmierniť dopady klimatických zmien,“ povedala ministerka investícií Veronika Remišová. Podpora má ísť na budovanie zelených striech, zadržiavanie a využívanie dažďovej vody či obnovu zelených vnútroblokov na sídliskách, dodala. Obnoviť sa z týchto peňazí môže i zeleň v školách, športoviskách, areáloch nemocníc či botanických a zoologických záhrad.

Množstvo a kvalita zelene majú priamy vplyv na mikroklimatické podmienky, na čistotu ovzdušia a priaznivo ovplyvňujú životy ľudí. „Táto výzva prináša šancu, ako dostať viac zelene do našich miest, od veľkých verejných parkov až po predzáhradky medzi bytovkami na sídliskách. Vďaka tejto pomoci budú slovenské mestá zelenšie a zdravšie,“ uviedla Remišová.

Projekty môžu predkladať obce a mestá, kraje, organizácie štátnej správy, vysoké školy, mimovládne organizácie, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, Národná diaľničná spoločnosť a Slovenská správa ciest. Do tejto výzvy boli už zakomponované radikálne zlepšenia a zjednodušenia, ktoré proces pre žiadateľov výrazne urýchlia uľahčia.

„Keď sme program IROP vlani k 1. októbru preberali, bol v katastrofálnom stave. Okamžite sme v ňom zaviedli krízový manažment a prijali vyše 40 opatrení s cieľom urýchliť čerpanie a zjednodušiť administratívu,“ upozornila Remišová. IROP mal v minulosti veľké problémy a Slovensko z neho prišlo o desiatky miliónov eur, dodala. Teraz je podľa ministerky investícií všetko inak a Slovensko už má pre tento rok vyčerpaných 104 miliónov eur. Ide tak o polovicu zo sumy, ktorú musí z tohto programu využiť v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IROP #Ministerstvo investícií regionálneho rozvoja a informatizácie #remišová #zelená výzva