Vládna kríza je už aj v parlamente. Rokovanie o stave klimatickej núdze sa presúva o týždeň

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) minimálne na týždeň prerušil rokovanie parlamentu, a to z dôvodu stále prebiehajúcej vládnej krízy. Rokovanie o petícii Za klímu, za budúcnosť, ktoré sa začalo už v piatok, tak dnes pokračovať nebude. Ide pritom o akútnu tému, ktorú podpisom podporilo vyše 120-tisíc obyvateľov.

23.03.2021 09:30
debata (6)

Organizátori petície sú preto sklamaní. „Vážime si podporu poslancov a poslankýň, ktorí s nami od podania petície do parlamentu otvorene komunikujú, uvedomujú si vážnosť situácie a podporujú naše jednotlivé požiadavky, ich podpora však nie vždy presahuje do vedenia jednotlivých koaličných strán. Osobné spory jednotlivých členov vlády teraz ohrozujú nielen boj s pandémiou, ale aktuálne už aj chod ústavného a zákonodárneho organu Slovenskej republiky,“ hovoria iniciátori.

odkaz Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií Foto: Pravda
Hrdinovia klímy Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií

Práve dnes sa pritom malo rokovať o uznesení, ktoré k petícii pripravil Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. To síce neobsahovalo vyhlásenie stavu klimatickej núdze, podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) však bolo východzím bodom pre vládu v jej ďalších krokoch na ochranu klímy. Nateraz sa však celé riešenie problematiky pozastavilo.

„Napriek sklamaniu nám neostáva nič iné než čakať. Veríme, že v parlamente sa nakoniec nájde dostatok takých poslancov a poslankýň, ktorí sa rozhodnú povzniesť sa nad politické egá a riešiť to, na čom skutočne záleží. Našu budúcnosť na tejto planéte, no najmä budúcnosť tých, ktorí prídu po nás,“ dodávajú iniciátori.

Cieľom petície, ktorá vznikla na jeseň minulého roka, je vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Iniciátori petície tiež žiadajú, aby Národná rada zaviazala vládu podriaďovať schvaľovanie legislatívy a prípravu štátnych politík a projektov cieľu dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2040.

Signatári tiež chcú, aby vláda do konca roku 2021 pripravila štátnu stratégiu uhlíkovej neutrality Slovenska do roku 2040 ako plán krokov v jednotlivých oblastiach hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #klimatická núdza #klíma ťa potrebuje #Hrdinovia klímy