Posilnenie rovnosti žien na trhu práce je podmienkou rýchlejšieho ekonomického oživenia, vyzýva ACCA

Ženy boli pre pandémiu postihnuté na trhu práce tvrdšie než muži. Medzinárodná asociácia ACCA preto považuje posilnenie ich rovnosti na trhu práce – a ich rovný podiel na ekonomickom oživení po pandémii – za nevyhnutnú podmienku ekonomického rastu. Zásadám rovného prístupu by mohla pomôcť dôsledná aplikácia Gender Responsive Budgeting (GRB). A to aj pre Slovensko, kde sa rozdiely medzi mužmi a ženami vyrovnávajú veľmi pomaly. Podľa aktuálnych dát je Slovensko na 25. mieste v rámci štátov Európskej únie, tzn. že zo všetkých 28 štátov je štvrté najhoršie.

18.03.2021 10:02
debata (1)

„Je evidentné, že ženy v dôsledku pandémie neúmerne utrpeli a dôsledná aplikácia Gender Responsive Budgeting môže pomôcť zaistiť, aby boli tieto nerovnosti napravené v rámci procesu ekonomického oživenia.," hovorí Viera Kučerová, riaditeľka ACCA pre Česko, Slovensko a Maďarsko. Aby mohlo GRB efektívne fungovať, vyžaduje to politické odhodlanie, dostatočné pridelenie zdrojov a silný rozvoj kapacít na všetkých úrovniach, dodáva.

Legislatíva podporujúca mužov aj ženy

Princípom Gender Responsive Budgeting (GRB) je posúdenie dopadov aktivít, ktoré ovplyvňujú ekonomiku a spoločnosť – vrátane legislatívy, hospodárskej politiky a rôznych vládnych programov – na ženy a mužov. A to vo všetkých oblastiach hospodárstva a na všetkých úrovniach. Cieľom je zaistiť, aby mali ženy a muži rovnaký prospech z realizovaných ekonomických aktivít. A čo je podstatné – aby sa pri tom zachovala rodová rovnosť. „Na jej použitie existuje silný ekonomický impulz. Ak by muži a ženy mali na trhu práce rovnaké podmienky, podľa dát zverejnených na Svetovom ekonomickom fóre by bola americká ekonomika väčšia o 8,7 %, francúzska dokonca o 17 % a japonská o 14 %,“ vysvetľuje Kučerová.

Ženy majú k rovnosti ďaleko

Najaktuálnejšie dáta Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť ukázali, že index rovnosti na Slovensku je na úrovni 55,5 bodov zo 100 (1 bod označuje úplnú nerovnosť, naopak 100 bodov úplnú rovnosť). V rovnosti mužov a žien je teda Slovenská republika až na 25. mieste z celkom 28 štátov Európskej únie. Horšie je na tom len Rumunsko, Maďarsko a Grécko. Najväčšie rozdiely boli zaznamenané v čase strávenom s rodinou, na pracovnom trhu a vo výkone rozhodovacích pozícií. Zamestnaných mužov je až o 13 % viac než zamestnaných žien a v rozhodovacích pozíciách naprieč politickou, ekonomickou a sociálnou sférou je o 68 % viac mužov. V sledovanom období bolo iba 20,9 % žien v parlamente a 23,8 % žien v predstavenstvách firiem. Čo sa týka platov, ženy zarábajú v priemere o 20 % menej než muži. Za posledné roky narástli rozdiely aj v starostlivosti o domácnosť a deti, a to v neprospech žien. Až 35 % z nich sa stará o deti, učí sa s nimi, a to najmenej hodinu denne. K tomu sa „má“ len 19 % mužov. Ženy sa viac starajú aj o každodenné aktivity spojené s chodom domácnosti, až 59,5 %, u mužov je to výrazne menej, iba 15,7 % z nich.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #rovnosť platov