Sulíkov odškodňovací zákon opäť neprešiel vládou

Zatvorené obchody, reštaurácie a ďalšie prevádzky, ktoré nespadajú do štátnej pomoci, sa odškodnenia zrejme tak skoro nedočkajú. Na vláde už po tretí raz neprešiel univerzálny odškodňovací zákon z dielne ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Tentoraz sa podľa slov šéfa rezortu nedostal ani do programu rokovania. Firmy takýto postup sklamal.

03.03.2021 12:20 , aktualizované: 17:44
Richard Sulík Foto: ,
Univerzálny odškodňovací zákon sa opäť na vláde neprerokoval, informoval o tom Richard Sulík.
debata (2)

„Tretíkrát som na vládu predložil univerzálny zákon o odškodnení, aby sme mohli odškodniť aj tých, na ktorých nesedeli doteraz nejaké schémy. Žiaľ, tento zákon vedúci Úradu vlády pán Jakab ani len nepredložil na rokovanie,“ povedal po rokovaní Sulík. Podľa jeho hovorkyne Kataríny Matejkovej však o ňom bola informovaná koaličná rada už v pondelok. Navyše na rokovanie vlády s ním rezort financií neprišiel prvýkrát. Ešte pred niekoľkými týždňami ho totiž z programu rokovania stiahol rezort financií, s tým, že musí prerátať jeho možné dosahy na štátny rozpočet. Denník Pravda sa s otázkou, čo bolo príčinou stredajšieho nezaradenia zákona do rokovania, obrátil aj na tlačový odbor rezortu financií. Správu budeme o stanovisko aktualizovať.

Firmy sú sklamané

Firmy však nezaujímajú spory, ale konkrétny výsledok. Tým súčasným nadšené nie sú. „Vnímame to veľmi negatívne, nakoľko to mal byť zákon, ktorý napĺňa odporúčanie Európskej komisie o zavedení pomoci na krytie častí tržbami nekrytých fixných nákladov pre firmy s poklesom tržieb väčším než 30 percent,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Sklamaná je aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Existenciu podobného zákona žiadala už počas prvej vlny. „Týkal by sa tých podnikateľov, ktorým nepostačuje doterajšia štátna pomoc. Uznávame, že zdravie je prvoradé, ale je dôležité mať nastavené aj kompenzačné mechanizmy, pretože bez adekvátneho odškodnenia budú mnohé firmy ohrozené krachom,“ povedala hovorkyňa asociácie Miriam Filová.

Treba myslieť na dôsledky

Podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej takýto zákon treba dať do legislatívy čo najskôr. „Fixné náklady môžu byť veľkou finančnou záťažou pre firmy, ktorých prevádzka teraz stojí. Je preto vhodné, aby sa im takto pomohlo prekonať toto náročné krízové obdobie,“ hovorí. Na druhej strane však podľa nej treba dbať aj na to, aby zákon, ak raz schvaľovaním prejde, slúžil naozaj len tým odvetviam, ktoré koronakríza postihla najviac. „Je nezmyselné pomáhať neproduktívnym firmám na úkor tých produktívnych,“ hovorí analytička. Pri každom takomto odškodňovaní navyše treba myslieť aj na to, že predstavuje ďalšie verejné výdavky a prehlbovanie rozpočtového deficitu, ktorý bude treba raz zaplatiť, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #univerzálny zákon o odškodnení #odškodňovací zákon